Vad är några olika typer av kärnvapenprov?

May 19

Kärnvapenprov har genomförts av åtta nationer - USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Nordkorea, och möjligen Israel. Den första kärnvapenprov, Trinity, utfördes av USA den 16 juli 1945 i närheten av Alamogordo, New Mexico. Sedan dess har minst åtta andra nationer utvecklat kärnvapen, med fem - USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina, en del av "kärnvapenstater", som identifierats av den internationellt erkända icke-spridningsavtalet.

Det finns fyra huvudtyper av kärnvapenprov - atmosfär, tunnelbana, exoatmospheric, och under vatten. Alla har olika syften och fördelar. Den första kärnvapenprov var atmosfäriska, en 20 kiloton TNT motsvarande bomb detonerade på en ståltorn 20 m (67 ft) högväxt. Några forskare på Manhattanprojektet var oroliga att testet skulle antända atmosfären och döda allt på jorden, men beräkningar på tiden visade det sig vara en extremt låg sannolikhet, och tack och lov det inte hände. Denna första anledning av kärnvapenprov genererade ett eldklot 200 meter (656 ft) över och lämnade en krater av radioaktivt glas i öknen 3 meter (10 fot) djup och 330 meter (1100 ft) brett. Bitar av denna grönt glas, kallas Trinitit, anses ett värdefullt samlarobjekt.

Efter atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki den 6 och den 9 augusti 1945 respektive inträffade nästa kärnvapenexplosioner under Operation Crossroads. Denna kärnvapenprov, bedrivs på Bikini Atoll under sommaren 1946, presenterade den första undervattensexplosion, Baker och ett annat test, Able. Den Baker skott användes för att testa effekterna av kärnvapen på flera stora fartyg, som inkluderade dummies på däck. Dessa fartyg blev farligt radioaktivt efter testerna, som är det första exemplet på akut radioaktiv kontamination av ett kärnvapen.

Genom de följande decennierna, har tusentals kärnvapenprov genomfördes av de kärnvapenstater, särskilt USA, Ryssland och Kina. Ryssland detonerade sin första bomb i 1949, följt av Storbritannien 1952, Frankrike 1960, Kina 1964, Indien 1974, Pakistan 1998, och Nordkorea 2006. Israel och / eller Sydafrika kan ha genomfört ett kärnvapenprov på en avlägsen ö i södra Indiska oceanen 1979, men detta är omtvistat. År 1970, medlemsstaterna i det nukleära icke-spridningsfördraget enades bara att genomföra kärnvapenprov under jord. Under hela 1990-talet, de flesta kärnvapenstater stoppas testning. De enda kärnvapenexplosioner sedan 1998 var den 9 oktober 2006 nordkoreanska testet, fast denna bomb hade en låg avkastning och tros ha varit en "fizzle."

  • Indien har inte undertecknat icke-spridningsavtalet.
  • En replik av en atombomb.
  • Den amerikanska testade ofta sina mäktigaste vätebomber över Marshallöarna.
  • Nordkorea detonerade sin första atombomb 2006.