Vad är infasade Optik?

June 29

Fasstyrda optik (PAO) är idén om att skapa två-dimensionell (2-D) arrayer av små skärmar programmerade att emittera ljus som är den specifika amplitud och fas som krävs för att skapa en illusion av en tredimensionell (3-D) bild . Genomförandet detta koncept skulle kräva en hel del datorkraft; många ekvationer måste lösas omedelbart för att skapa en lämplig optisk utgång. Denna teknik var mestadels konceptuella och med 2011, men med framsteg som nanoelektronik, kan bärbara fasstyrda optik blir praktiskt. Den inflytelserika artikel om fasstyrda optik var skriven av Dr Brian Wowk och är ett kapitel i boken Nanoteknik: Spekulationer om molekylär Överflöd.

Teoretiska Användningar

Om ett stort antal mini skärmar används och deras stater uppdateras tillräckligt snabbt, kan någon 3-D bild projiceras med hjälp fasstyrda optik. Illusionen skulle vara övertygande för alla med 2-D-skärm i deras siktlinje. Ett rum där väggarna pryds med fasstyrda optik kan fungera som en "holodeck" från Star Trek, där holografiska bilder projiceras in i rummet.

Fasstyrda optik kan ha många andra användningsområden. En kostym täckt av flexibel PAO kan ge en illusion av osynlighet genom att projicera en bild av vad som ligger bakom användaren eller ge en illusion av att användaren är mycket långt bort eller mycket nära någon specifik observatör. Stora fasstyrda optik kunde simulera utseendet av hela städer vid en nivå av upplösning så fin att illusionen skulle bevaras även om kikare användes. Extremt stora PAO kring en planet kan ge illusionen av planeten är någonstans.

Futuristisk teknik

Det finns en stor teknisk svårighet tillverka så många små skärmar och deras motsvarande beräknings hårdvara, så denna teknik är tänkt som futuristisk. Det nämns ofta som en tillämpning av avancerad nanoteknik. Rå så kallade "osynlighet kostymer" har visats, men är mycket dyra, och de ger i allmänhet en illusion bara observatörer från en synpunkt.

En virtuell verklighet

Bortsett från att knacka direkt i synnerven, kanske fasstyrda optik erbjuder det bästa sättet att projicera en virtuell verklighet. Skärmar på alla avstånd från användaren skulle kunna användas för att simulera föremål på nästan alla avstånd. PAO kan ge den realistiska skapandet av landskap aldrig tidigare sett på jorden. Från och med 2011, var PAO förväntas vara bland de första tillämpningarna av nanoteknik, med ankomsten av användbara teknik anses sannolikt 2020.