Vilka är några Nobels fredspris vinnare?

June 19

Nobels fredspris är en utmärkelse som ges årligen till den person som tros ha gjort det bästa arbetet mot broderskap mellan nationer, mot ett avskaffande eller minskning af stående arméer samt för att hålla och spridande af fredskongresser. Det grundades av Alfred Nobel, som var en förmögen norsk uppfinnare och industriman. Vinnaren får en medalj, ett kontantpris, och världsomfattande erkännande.

Det har funnits många kända nobelpristagare, och de första som tilldelades två män 1901. De var Frédéric Passy, ​​grundare och VD för första franska fredssamhälle, och Henry Dunant, grundare av Internationella Rödakorskommittén. Strax efter att under 1905, skulle den första kvinnan att få Nobels fredspris. Hon var Bertha von Suttner, som fick priset för att vara en ledande figur i fredsrörelser dagen.

USA: s president Teddy Roosevelt skänktes äran året därpå för fredsavtal samarbeten som förmedlade Fördraget Portsmouth och slutade det rysk-japanska kriget. Två andra amerikanska presidenter skulle också så småningom vinna Nobels fredspris. De var Woodrow Wilson 1919, som var en stor förespråkare för Nationernas Förbund, och Jimmy Carter, som fick äran 2002 "för hans årtionden av outtröttliga ansträngningar för att finna fredliga lösningar på internationella konflikter, att avancera demokrati och mänskliga rättigheter, och för att främja ekonomisk och social utveckling. "

Även bland de anmärkningsvärda Nobels fredspris vinnare står Ralph Bunch, som fick priset 1950 för medlingar i Palestina och var den första personen i färg för att vinna priset. Så småningom 1964 priset skulle delas ut till Dr Martin Luther King Jr, en av de viktigaste och mest kända förespråkare för medborgerliga rättigheter genom tiderna. Nelson Mandela skulle så småningom också gå med i listan över Peace Pristagare tillsammans med Frederik Willem de Klerk för deras arbete i Sydafrika. De var ansvariga för att hjälpa till att avsluta apartheidregimen och lägga grunden för en ny demokratisk Sydafrika.

En av de mest kända Nobelpristagare i hela dess historia och i världen var Moder Teresa. Hon grundade Missionaries of Charity i Calcutta, Indien 1950 och hjälpt många föräldralösa barn, fattiga, döende och sjuka människor i Indien och i andra länder för fyrtiofem år efter det. Saknas på listan över vinnare av Nobels fredspris var Mohandas Gandhi, en annan av de mest kända fredsbevarare genom historien. Han nominerades flera gånger, men mördades 1948, det år som han förmodligen skulle ha fått det ansedda utmärkelsen. Flera mer Nobels fredspris vinnare notera är Lech Walesa (1983), Elie Wiesel (1986) och Yasser Arafat (1994).

  • Henri Dunant, grundare av Internationella Rödakorskommittén, vann en av de första Nobel fredspris 1901.
  • President Teddy Roosevelt fick Nobels fredspris.
  • USA: s president Woodrow Wilson vann Nobels fredspris 1919.
  • Sydafrikanska Nelson Mandela fick Nobels fredspris.
  • Nobels fredscenter i Oslo, Norge.
  • Skulptur av Elie Wiesel, mottagare av Nobels fredspris 1986.
  • Skulptur av Martin Luther King Jr, mottagare av Nobels fredspris 1964.