Vad är Vada Pav?

December 23

Vada pav är vegetarian gata mat som har sitt ursprung i Maharashtra i västra Indien. Termen i sig är i marathi, det officiella språket i Maharashtra och kan även stavas som "wada pav." Det kallas ibland för "fattig mans burger" och består av en kryddig potatis klimp inklämt mellan två rutor av mjukt bröd.

Tänkte att vara att skapa en lokal snack leverantör i Maharashtra kallas Ashok Vaidya, är vada pav en mycket populär gata mat i Mumbai, huvudstad i Maharashtra. Det kom förmodligen in i att vara i början av 1970-talet. Den klimp är också känd som "batata Vadai", en marathi term som kan översättas med en Vadai eller klimp, gjord av potatis, eller batata. Den mjuka bröd som används, kallas "PAV", är ett osötat typ av bröd.

Denna delikatess är ett av de enklaste livsmedel att göra eftersom knödeln är huvudsakligen en blandning av kokt potatis, lök och koriander blad, tillsammans med ingefära-vitlökspasta och grön chili. Den mosade upp blandningen görs i små kotletter och sedan doppas i en smet av kikärtsmjöl. Det är då friterad tills den når en härlig gyllene färg. Vanligtvis serveras mellan två skivor av mjukt bröd, kan ett sortiment av chutneys komma tillsammans.

Skålen har fått ikonstatus i Indien på grund av rikedomen i smaker och texturer inblandade. Kryddig potatis kotlett, mjukt bröd, och tangy chutney gör en mycket potent kombination. Normalt är vada pav serveras med grön chutney och röd vitlök chutney. Vissa leverantörer tjäna det också med en söt tamarind baserad chutney. Det finns många olika recept för att skapa Vadai pav, vilket anses vara en kult mat på gatorna i Bombay. Det är en av de billigaste gatan livsmedel tillgängliga.

Denna läckra grab-on-the-go måltiden är mycket givande, och vissa uppskattningar säger att 200.000 av dem konsumeras dagligen i Mumbai ensam. Vada pav är en av de bästa teatime tilltugg serveras i Maharashtra, och det har också blivit ganska populärt i Gujarat. Gatuförsäljare säljer dem på många platser, som tågstationer, busstationer, och runt högskolor och kontorsområden.

Vissa företagare försöker skapa kedjor av Vada pav butiker och ta denna gata mat utomlands. För det mesta är "Bombay burger" fortfarande anses vara "fattig mans mat" eftersom det är så prisvärd. Många varianter av denna maträtt överflöd nu; vissa införliva ost, samosas, och andra element. Några av de mer innovativa preparat involverar grillning eller förbereda den i olika stilar, såsom den kinesiska inspirerade Schezwan vada pav. Det finns även en Jain vada pav som görs utan vitlök och lök.

  • Vada pav ofta smaksatt med koriander blad.
  • Vada pav är en typ av potatis knödeln som ofta äts som street food.
  • Vada pav säljs ofta med mellanmål försäljare på utomhusmarknader i Indien.
  • Vada oav är särskilt populärt i Mumbai, Indien.