Vad är Mee Rebus?

October 5

Mee rebus är en maträtt som finns i Malaysia som består äggnudlar omfattas i en sås som har förtjockad med potatis. Gravy är söt och kryddig med en lätt syrlighet. Skålen har ett antal garnering, inklusive lime, chili, böngroddar och hårdkokt ägg. Även om ursprunget är osäkra, vissa tror det först skapades i de norra delarna av Malaysia och sedan till söder av indiska handlare. Det finns varianter av mee rebus i andra länder i regionen, varav några är mycket olika i vissa avseenden.

Man tror att skålen ursprungligen spridas över hela Malaysia eftersom det görs, ätit och säljs av indiska handlare rör sig genom landet. Så småningom började gatuförsäljare att sälja mat från två krukor att de transporteras med dem. De skulle göra mee rebus att beställa när någon ville ha den. Med tiden, färre gatuförsäljare transporteras måltiden och det flyttade in i restaurangerna i Singapore, där det fortfarande populärt.

Basdelen av mee rebus är äggnudlar, vilket är vad ordet "mee" betyder. Dessa blanche snabbt att laga dem. Nudlarna även används i andra malaysiska rätter, såsom hokkien ANM, i vilken de är stekt i stället för blanche.

Den sås som klär de äggnudlar är gjord av köttbuljong, schalottenlök, gurkmeja, koriander och jordnötter. Det är förtjockad genom att krossa potatis i den och släppa sina stärkelse. Sötpotatis ursprungligen användes för att tjockna såsen, men någon typ av potatis kan användas i moderna kök.

När nudlar och sås kombineras, är skålen garnerad. Mee rebus har ett brett utbud av garnering. Plattan är dekorerad med lime, stekt tofu, böngroddar, chili och schalottenlök. Det är också traditionell att placera räkor eller bläckfisk på plattan. Alla dessa kan antingen vara anordnade runt utsidan av de nudlar eller blandas in i såsen.

I Indonesien finns en variant som heter mee jawa som är både liknar och skiljer sig från mee rebus. Det är i huvudsak en soppa med äggnudlar. Det innehåller inga potatis och sås är inte tjocknat. Den innehåller olika element, till exempel tomater, räkor, fiskbullar och kål, men bibehåller brett urval av garnering från mee rebus. Smaken av mee jawa klart skiljer sig, men skålen själv delar vissa centrala delar med mee rebus.

  • Mee rebus är en maträtt som finns i Malaysia som består äggnudlar omfattas i en sås som har förtjockad med potatis.