Vem är välkända Mannerist målare?

August 17

Manierism är en europeisk konstperiod som började omkring 1520 och avslutades i 1580-talet, även om Northern maner fortsatte in i 17-talet. Denna stil av konst oftast fokuserar på den mänskliga formen placeras i ovanliga inställningar och överdrivna poser. Några av de mest kända mannerist målare inkluderar El Greco, Michelangelo Buonarroti, och Parmigianino.

Fast inte strikt ett Manneristmålare, var Michelangelo Buonarroti tros vara en av pionjärerna inom den här stilen. Nära slutet av den italienska högrenässansen, Michelangelo personliga stil, kännetecknas ofta av en känsla av storhet och passion, började imiteras av andra konstnärer. Några av de viktigaste funktionerna ofta reproducerade efterföljande konstnärer ingår ljusa, kolliderar färgscheman, onaturliga poser och anatomiska funktioner i de mänskliga figurer, och dramatiska scener som bakgrunder.

En av de mannerist målare som tog inspiration från Michelangelo var en italiensk konstnär som kallas Parmigianino. Denna konstnär var mest känd för den graciösa men onaturligt avlånga siffror som dök upp i hans religiösa bitar. Även hans religiöst tema verk var några av hans mest hyllade han också skapat många porträtt, etsningar och träsnitt. Dessa bitar ingår ofta ovanliga rumsliga effekter, såsom trompe l'oeil, en teknik som handlar om att skapa en realistisk bild med en tredimensionell optisk illusion.

Även Michelangelo kan ha gått i spetsen denna ovanliga konströrelse, är en av de mest kända av alla mannerist målare El Greco. Ursprungligen utbildad i den bysantinska sätt på Kreta, El Greco snabbt lärt sig att använda ljusa, dramatiska färger efter att ha spend en betydande mängd tid i Venedig. Att flytta till Rom, sedan till Spanien, plockade här artisten upp andra viktiga mannerist egenskaper. Till exempel, en stor del av hans konst presenterade ovanliga perspektiv punkter, medan hans mänskliga figurer ofta vände och vred på onaturliga sätt.

Trots att jag är född under de första dagarna av mannerist rörelsen, Giuseppe Arcimboldo blev en av de mer utmärkande för de mannerist målare. Till skillnad från många andra konstnärer av tiden, det gjorde han inte vanligtvis arbetar på religiösa teman, men i stället fokuserat på ämnena natur och vetenskap. Ibland placeras i kategorin surrealism, skapade han ett antal uncanny och symboliska porträtt som huvudsakligen bestod av grönsaker, blommor och frukter. Under sin livstid var han ofta kopieras, men var inte fullt erkänd som en stor konstnär, tills hans arbete återupptäcktes på 1920-talet.

  • Michelangelo, som målade taket i Sixtinska kapellet, var en Manneristmålare.