Vad är Katalepsi?

July 6

Katalepsi är en nervös sjukdom som kännetecknas av orörlighet och muskelstelhet, tillsammans med en minskad känslighet för smärta. I hypnos, refererar katalepsi till ett tillstånd av muskelstelhet, vanligen av en del av kroppen, till exempel en arm, framkallad av hypnotisör i patienten. I denna senare bemärkelse, är katalepsi används ofta som ett test innan ytterligare hypnos.

Som en nervös villkor, katalepsi är ett symptom på ett antal sjukdomar, inklusive Parkinsons sjukdom, epilepsi, schizofreni, kokain tillbakadragande, sömnapné, fetma, depression och känslomässig chock. Det kan också vara en bieffekt av antipsykotiska läkemedel som används för att behandla schizofreni. Katalepsi är också en möjlig biverkning av septumplastik, en operation som utförts för att räta septumet, brosket separerar näsborrarna. Förutom de symtom som anges ovan, kan en kataleptisk patienten upplever ångest, smärta i nedre ryggen, trötthet, förlust av muskelkontroll, och saktade kroppsfunktioner, särskilt andas. De lemmar kan finnas kvar i någon position där de är placerade.

Katalepsi är en sällsynt sjukdom. Kataleptisk passar komma plötsligt, och kan pågå från flera minuter till flera dagar, och veckor i extrema fall. De är ofta åtföljs av en brist på sinnena hos patienten, men inte alltid. En kataleptisk patienten ofta inte kan röra sig eller tala alls.

Innan katalepsi var bättre förstås av medicinen, var cataleptics ibland begravdes levande i tron ​​att de var döda. Fall av cataleptics återuppliva när begravd och gräv sig ur graven kan ha bidragit till att ge upphov till legender om vampyrer och andra gengångare. Kataleptisk stater har också varit förvirrade historiskt med andra stater i trance, såsom de framkallas av meditation eller hypnos. Ordet katalepsi kommer från det grekiska för "ner" och "att gripa," avspeglar gamla föreställningar om att kataleptiska var som beslagtagits av några övernaturliga enhet.

En kataleptisk passform kan behandlas genom att bada i huvudet i kallt vatten, följt av ett varmt fotbad och stimulerande massage, särskilt till ryggraden och buken. Stimulerande aromater, som lavendel eller pepparmint, kan också hjälpa patienten återfå rörelse. Om kataleptisk passform varar under en längre tid, kan näring eller vätska måste vara tvångsmatade eller på annat sätt administreras. En kataleptisk passform kan också behandlas med medicinering, vanligtvis höga doser av enzodiazepines. I extrema fall kan elektrokonvulsiv terapi (ECT) vara effektiv.

  • Kokain tillbakadragande kan orsaka katalepsi.
  • En katalepsi patient kan uppleva smärta i nedre ryggen.
  • Katalepsi kan vara ett symptom på fetma.