Vad är anaerob träning?

August 27

De flesta människor som vill gå ner i vikt försöker att engagera sig i någon form av aerob träning minst ett par gånger i veckan. Å andra sidan, de som vill bygga muskler istället använda anaerob träning, vilket också kan öka hastigheten och kraften i allmänhet. Anaerob konditione använder inte syre för att producera energi, och är vanligtvis kännetecknas av korta skurar av aktivitet som varar högst två minuter. All verksamhet som fortsätter efter den punkten, oavsett hur lätt eller svårt, är känd för att bli aerob conditioning istället.

Någon från professionella kroppsbyggare till dem som söker att lägga muskelmassa får använda anaerob träning som en del av deras rutin. Människor som vill hålla sig i form övergripande kan också inkludera aerob träning i deras regim, liksom, såsom löpning, promenader, cykling eller simning. Dessa anses aeroba aktiviteter eftersom de kräver extra syre användning under längre perioder, medan anaerob träning är typiskt av högre intensitet. Exempel på denna typ av utbildning inkluderar användning av vikterna finns i de flesta gym, samt korta spurter.

Under anaerob träning, använder kroppen glykogen, som är en form av bränsle som finns i musklerna. Detta anses bra för korta skurar av energi. Under högintensiv anaerob träning, bygger mjölksyra upp i musklerna, vilket orsakar en brännande känsla medan övningarna utförs. Så småningom bör denna typ av rutin leda mer styrka på grund av ökad muskelmassa, samt förbättrad snabbhet och kraft.

Många idrottsmän använder intervallträning för att komma i bästa form, och denna typ av rutin består typiskt av mestadels anaerob träning. Den innehåller oftast perioder av ca 30 sekunder av träning, följt av en kort viloperiod, typiskt ca en minut lång. Idrottare brukar göra detta mönster om och om igen, lägga minuter att deras rutin när de bygger mer muskler och uthållighet.

Fördelarna inkluderar mer än uppbyggnaden av muskelmassa, snabbhet och kraft. Exempelvis har det visat sig att mer kalorier kan brännas från kortare skurar av aktivitet. Å andra sidan kan inte alla hantera samma mängd anaerob träning, eftersom det kräver god hälsa totalt sett, eftersom det är intensivt för kroppen. De som vill både förlora lite fett och få muskeltonus bör överväga att inkludera både anaerob och aerob träning i deras regelbunden motion regim. Intervallträning rutiner är ofta rekommenderas för detta ändamål, eftersom de innehåller oftast en massa anaeroba aktiviteter blandat med några aeroba drag.

  • Anaeroba utbildningsprogram kan innehålla korta spurter.
  • Bodybuilders kan använda anaerob träning som en del av sin muskelbyggande rutin.