Vad är en lätt tält?

August 21

En lätt tält är oftast används för backpacking resor. Campare i dessa situationer kräver tält som kan utföras utan större ansträngning, och som kan ställa upp snabbt. De flesta lätta tält kan passa in i en ryggsäck eller konvertera till sin egen redovisade pack när uppfällt.

Den genomsnittliga lättviktstält görs för bara en eller två personer att sova i. De är ofta lite mer än ett härbärge inställd nära marken med inte mycket utrymme för att flytta runt. De flesta är inte avsedda för att stå upp i, och många inte har utrymme att sitta upp heller. Det finns mindre vanliga versioner som kan passa upp till åtta personer med ståplats, men dessa tenderar att vara tyngre än de mindre versioner, och därför mer lämpade för stationära camping än till långa vandringar.

Den lättaste lättviktstält väger in på strax under £ 3 (1.36 kg), medan genomsnittet, vilket man sover till fyra, är omkring 5 till 10 pund (2,27-4,54 kg). Större flerpersonstält kan väga så mycket som £ 30 (13.6 kg). Om vandring i stora grupper, är det föredraget att köpa flera små tält, snarare än en stor en. Detta gör de som reser i en grupp för att fördela vikten belastningen bland alla campare, samt ger en högre grad av sekretess.

Det finns ett antal material som ett lättviktstält kan vara gjorda av. Kanfas har varit standard av tältmaterial för en mycket lång tid. Ny teknik har tillåtit tillverkarna att manipulera vikten betydligt lägre, utan att äventyra integriteten hos materialet. Den största fördelen till duk är dess förmåga att absorbera fukt i tältet. Nylon och polyester blandningar har också gjort sin väg in på scenen och ger en ljus och luftig känsla till ett tält samtidigt som det ger en effektiv skydd mot regn.

Tältmaterial mäts på två sätt. Denier (di) mäter vikten i gram per 1000 meter. En mätning av 50 di anses mycket ljus, och innebär att det finns 50 gram vikt per 1000 meter tyg. den andra mätningen är i pounds per kvadrattum (psi). Detta berättar hur mycket kraft materialet kan ta innan ge efter för påtryckningar och läcker, en viktig mätning när vandring i områden med kraftiga regn. Militär tält fått betyget till 25 psi, men vissa tält går långt utöver med effekter upp till 165 psi.

De tältpinnar kan göras från flera material samt. Aluminium hade varit den vanligaste i åratal, tills kolfiber kom. Kolfiber är välkänd för dess användning i fiskespön. Det är en stark, lätt och flexibelt material som gör att tältet struktur för att böja tillfälligt med elementen, och knäpp tillbaka till sitt normala tillstånd. Ett annat material som används i lättviktstält konstruktion är aluminiumlegering. Den har lite mer tyngd till den än kolfiber, men kommer aldrig att knäppa, och har en högre motståndskraft mot krossning och rostande än vanligt aluminium.

  • Lätta tält används vanligtvis på backpacking resor.
  • Den genomsnittliga lättviktstält rymmer upp till två personer.