Vad är en matta Foundation?

August 25

En matta foundation är en typ av grunt fundament görs genom att hälla betong över en förstärkningsmatta av material, vanligtvis armeringen. Denna design är också känd som en flotte fundament i vissa regioner. En matta fundament fördelar vikten av strukturen mycket nära ytan, snarare än djupt ner i marken, och den är lämplig för en rad olika miljöer. Om en ingenjör tycker att en matta foundation är lämpligt eller nödvändigt för en struktur, kan han eller hon utforma specifikationer för att möta behovet och kan övervaka skapandet av mattan och häll av stiftelsen.

Djupet på denna typ av fundament kan variera och beror på specifikationerna för projektet. Ingenjörer kan hitta mat stiftelser hjälp när de behöver utrymme under en struktur för underjordiska anläggningar eller när de bygger på potentiellt instabila jordar. Grunden börjar med en snäv matta tillverkad av armeringsjärn för att skapa ett gitter av stöd. Vissa konstruktioner inkluderar plastblock för viktfördelning som också kommer att skära ned på mängden betong som behövs.

Byggnadsarbetare kan kräva flera dagar att sätta upp och säkra alla armeringsjärn. Tensioner stänger kan placeras inuti mattan för att hålla det stabilt. Arbetarna hälla betong kontinuerligt under fundamentet tills mattan är helt täckt, och de använder verktyg för att vibrera det på plats för att eliminera luftbubblor och andra frågor som uppstår, innan slutbehandling av toppen och låta stiftelsen att ställa. Efter stiftelsen är klar bota, kan bygga vidare.

Den färdiga mattan stiftelse ska fördela vikten jämnt, utan specifika bärande pelare som skickar vikten av struktur djupt under marken. Den kan täcka ett stort område och kommer att förbli stabil och fast substans i en mängd olika förhållanden. Mat stiftelser kan användas för bostäder och kommersiellt byggande. Grundläggning som reparationer kan vara utmanande med denna design eftersom det är en platt, stängt område av betong utan enkla åtkomstpunkter.

Ingenjörer och fundament specialister typiskt behövs för att utforma en matta fundament om inte området är mycket liten, såsom ett fundament enligt ett skjul. De granskar arbetsplatsen och byggspecifikationer för att avgöra vilka typer av laster kommer att vara närvarande och hur marken under byggnaden kan bete sig. Denna information är värdefull för det skede av processen när de utformar grunden, inklusive konfiguration av stöden i mattan för att fördela vikt och behålla spänningen över den färdiga grunden.

  • Fluktuationer i temperatur, grundvatten, och luftkvalitet kan påverka den totala styrkan av gjuten betong.