Vad Är Proximal Fibula?

June 4

En fibula är ett av benen i underbenet. När anatomer hänvisar till ben, de använder speciella läge referenser för att beskriva var ett ben är. Proximal är en av dessa termer, och hänvisar till slutet av benet som är närmast mitten av kroppen. Proximal vadben hänvisar till en specifik punkt på en viss ben.

Två långa ben finns i underbenet av människor, som löper från vristen upp till knäet. Dessa är skenbenet och vadben. På insidan av benet är skenbenet ben. Detta är en tjock och stark ben som håller benets vikt och kroppen ovanför benet.

Längre ut till sidan av varje ben är vadben. Detta ben är tunnare och mer känslig än tibia. Det bär inte någon vikt, utan fungerar som en fästpunkt för musklerna. Både skenben och vadben är fästa vid varandra.

Anatomer har ett referenssystem så att en anatom kan identifiera en punkt på en kropp till en annan anatom, och vara helt förstådd. Detta system använder komplexa begrepp som proximal fibula, eller distala tibia. Anatomiska språk som detta inte generellt finner användning i områden utanför vetenskap och medicin.

"Proximal" inom anatomin, hänvisar till slutet av en del av kroppen som är närmast mitten av kroppen. Den proximala vadben är slutet av vadbenet ben som är närmast kroppens centrum. Som vadben löper ungefär från ankeln till knäet, sedan den proximala vadben är änden närmast knäet. "Distal" på den andra sidan, betyder slutet längst bort från centrum, som i detta fall är den ände av benet närmast fotleden.

På latin, "fibula" betyder brosch. De två nedre ben ben tillsammans bildar ett klipp eller brosch form, vilket kan vara vad namnet var först tänkt att beskriva. Den vadben faktiskt fäster till tibia, och inte direkt till knäet vid den proximala änden. Det är också fäst till ankeln vid den distala änden. På grund av detta, vid den proximala vadben, ligament hålla benet till den proximala änden av skenbenet. Den vadben slutar här i stället för direkt utgör en del av knäleden.

  • Ett diagram av knäet, som visar den proximala vadben.
  • Den vadben är tunnare och mer känslig än skenbenet.