Vad är triamcinolonacetonid?

September 25

Vårdgivare ordinera kortikosteroid triamcinolonacetonid i en mängd olika former på grund av medicationâ € s anti-inflammatoriska egenskaper. Medicineringen är tillgänglig för lokal eller systemisk användning som tillverkare formulera triamcinolon som nässpray eller som en inhalant, tillsammans med lotion och salva preparat. Läkare kan också förskriva läkemedlet i ett serum för lesionell eller intramuskulära injektioner. En steroid med mer än dubbelt så stark som prednison har triamcinolonacetonid många biverkningar, vilket inkluderar försvagar immunförsvaret och undertrycka binjurefunktionen.

Som en aerosol spray eller som en inhalant, vårdgivare ordinera triamcinolonacetonid att motverka och förebygga effekterna av allergier och astma. Medicinen verkar genom att hämma de kemikalier som producerar en allergisk reaktion. Individer som använder spray eller inhalator kroniskt kan uppleva näsblod, huvudvärk och orala eller system jäst infektioner. Personer i allmänhet också blivit mer mottagliga för andra typer av infektioner.

Triamcinolonacetonid i lotionform behandlar ofta en mängd aktuella förhållanden som orsakar inflammation och klåda. Huden, oavsett störs eller intakt, absorberar medicineringen. Personer som använder dermatologiska preparat under en längre tid kan uppleva brännande känsla i huden, torrhet och irritation. De kan också bli föremål för ödem, subkutan blödning och hyperpigmentering. Systemisk absorption skapar möjligheten att utveckla en sekundär infektion på grund av undertryckt immunsvar.

Läkare använder vanligtvis triamcinolonacetonid i serum formulär för att minska obehag och inflammation i aktuella lesioner som vanligen förknippas med autoimmuna sjukdomar som inkluderar lupus eller psoriasis. Medicineringen kan också användas för att behandla cystisk tumörer eller keloider. Vårdgivare använder ofta intramuskulära injektioner för att minimera inflammation och smärta som patienterna upplever med gikt eller reumatoid artrit, artros och andra led- och muskel krämpor.

Många allvarliga systemiska biverkningar är vanligtvis förknippas med långvarig användning av triamcinolonacetonid. Individer som använder drogen är mer benägna att falla för bakterie-, svamp- eller virusinfektioner. Minskad immunsvar kan utlösa och förvärra underliggande förhållanden, inklusive herpes eller tuberkulos. Långvarig binjurebarksuppression kan resultera i en Cushing syndrom typ utseende med ansiktsödem och allmän muskelförtvining i andra delar av kroppen. Osteoporos med spontana frakturer kan också utvecklas.

Kardiovaskulära biverkningar möjliga rytmrubbningar, hjärtsvikt och högt blodtryck. Relaterade sjukdomar kan inkludera vätske- och elektrolyt obalans orsakas av medicinering, såsom förhöjda blodnatriumnivåer och minskad kaliumnivåerna. Andra endokrina funktionsfel symtom som vanligen förknippas med triamcinolonacetonid inkluderar hyperglykemi och sjukdomar i hypofysen.

  • Tar kortikosteroider kan orsaka högt blodtryck.
  • Dermatologer förskriva triamcinolonacetonid till patienter som drar nytta av sina anti-inflammatoriska egenskaper.
  • Patienter kan testas för tuberkulos innan du påbörjar en triamcinolonacetonid regim.
  • Triamcinolonacetonid har anti-inflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra vissa fall av artros.