Vad är Friggatriskaidekaphobia?

March 27

I århundraden har fredag ​​varit tros vara en olycklig dag och 13 har tros vara ett otursnummer. Många personer kan skämta om att fredag ​​den 13: e är en olycklig dag, men vissa kan faktiskt rädda för denna dag. Friggatriskaidekaphobia är en term som används för att hänvisa till rädslan för fredag ​​den 13: e. Även om många människor lider av friggatriskaidekaphobia, studier visar att det finns lite att frukta om denna dag i synnerhet. Det är oftast bara klassas som en gemensam vidskepelse.

Frigga, eller Frigg, var den fornnordiska gudinnan av äktenskap och moderskap, samt fru till Oden. Hon är också gudinnan för vem fredag ​​hette. När kristendomen blev en dominerande religion, legenden säger att Frigga var stämplad som häxa och förvisades till en fjälltopp. Där träffade hon med andra häxor, liksom djävulen själv, för att planera hemska olyckor för den följande veckan. Jesus Kristus var också förment korsfäst på en fredag, vilket är en annan möjlig anledning till att denna dag kan anses otur.

Tretton anses också vara ett otursnummer. Rädslan för att antalet 13 är ofta kallas Triskaidekafobi. Det är bara naturligt att en olycklig dag kombinerat med ett otursnummer skulle leda till en extrem vidskepelse och friggatriskaidekaphobia.

Friggatriskaidekaphobia är bland de nyare vidskepelserna. Det nämndes inte i skrift till det 19th århundradet i en biografi om den berömda italienska kompositören, Gioachino Rossini. Henry Sutherland Edwards, författare till biografin, uppgav att Rossini trodde både fredag ​​och antalet 13 för att vara otur. Det noteras också att han dog på en fredag ​​den 13: e.

Lider av friggatriskaidekaphobia måste oftast möta sina rädslor minst en gång varje år, eftersom den moderna kalendern, den 13: e infaller på en fredag ​​nästan varje år. Under några år, kan denna otur datum också förekomma så många som tre gånger. Undantag från denna regel, men förekommer, men det är sällsynt. Också, som en allmän regel, när den första i månaden infaller på en söndag, kommer den 13: e infaller på en fredag ​​under just den månaden.

Liksom många irrationella rädslor, kan effekterna av friggatriskaidekaphobia vara mild till svår. Vissa människor kan helt enkelt känner obehag och vara extra noga på denna dag. Andra mer vidskepliga människor kan dock vägra att resa eller ens lämna sina hus. De kan också få allvarliga panikattacker.

Trots rädslan för denna särskilda tidpunkt, har studier visat att olyckor inte inträffar något mer eller mindre än någon annan fredagar. Företag, å andra sidan, kan drabbas. Studier visar att miljontals dollar i försäljning går förlorade varje fredag ​​den 13: e. Detta sker troligen eftersom vissa människor väljer att stanna hemma på detta särskilt vidskeplig dag.

  • Som med andra irrationell rädsla, kan symptomen av friggatriskaidekaphobia variera från mild till svår.
  • Många tror att Kristus blev korsfäst på fredagen den 13: e.