Vad är Lykastesläktet?

December 20

Lykastesläktet är ett släkte av orkidéer som består av cirka 30 arter som kommer i en mängd olika färger och storlekar. Många avger starka dofter som anses vara mycket trevliga. Eftersom de är relativt lätta att odla, Lycastes är en populär hus och trädgårdsväxter. Dessa blommor har äggformade psuedobulbs, med breda gröna blad som verkar vara veckad. Blomman har den typiska orkidé bildandet av tre inre kronblad och tre yttre foderblad, och Lycaste virginalis arter tros av många vara en av de vackraste orkidéer.

Släktet fick sitt namn efter den vackra dotter till kung Priamos av Troja, Lykastesläktet. Det upptäcktes först av natura George Ure Skinner, som ansåg det vara den bästa Sök av sitt liv tillbringade söker vackra, sällsynta växter, en av arterna är även uppkallad efter honom, Lycaste virginalis. Efter upptäckten, Skinner bringade en hel del tid att främja kultur och skönhet hans fynd, popularisera den över hela världen. Det har odlats som krukväxt sedan 1820.

Släktet är uppdelad i fyra grupper av orkidéer med liknande egenskaper som skiljer dem från de andra sektionerna. Den Deciduosae sektionen är lövfällande, vilket betyder blommorna förlorar bladen under en period av dvala under vintern. De orkidéer med mycket långa foderblad är i avsnittet Longisepalae. Den Fimbriatae sektionen har vanligtvis en fransad labellum och bladet som lockar insekter och uppmuntrar pollinering. Avsnittet heter Macrophyllae håller oftast sina blad under den vilande period.

Lykastesläktet orkidéer ursprungligen funnit växa i molnskogarna i Syd- och Centralamerika, från Mexiko ner till Brasilien. De är nu odlas över hela världen. De trivs med luftfuktighet på 50 till 70 procent. Ideal temperaturen varierar mellan 60 grader Fahrenheit (15 grader Celsius) på natten, med en dagtid intervallet 75 till 80 grader Fahrenheit (23-26 grader Celsius) - de lövfällande arterna kan tolerera ett ännu bredare utbud av temperaturer.

Lykastesläktet orkidéer odlas oftast i lerkrukor i en fin blandning av gran bark och perlit, eller vitmossa. De måste vattnas ofta och tungt, bör potting blandningen inte tillåtas att torka ut helt. De bör gödslas regelbundet, speciellt när de producerar nya psuedobulbs. Orkidé behöver massor av starkt solljus och frisk luft, och växer mycket bra i de temperaturförhållanden som finns i ett typiskt hus, vilket gör dem idealiska krukväxter.

  • Lykastesläktet orkidéer ursprungligen funnit växa i Central- och Sydamerika.