Vad är en speldator?

October 28

En speldator är en dator som utformats speciellt för att spela dataspel på. Den har oftast avancerade komponenter i den, som omsättnings dataspel är bland de mest hårdvarukrävande program. Ofta kommer man också har estetiska tillägg, såsom färgat ljus, skyltfönster, och ytterligare bildskärmar.

Spel är ofta byggda för att driva gränserna för vad hårdvara är utformad för att uppnå. Detta innebär att, för att få den bästa spelupplevelse, kommer en gamer behöver ofta en speciell rigg. Även om spelen kan nästan alltid spelas utan en, kommer detta ofta resultera i lägre än optimala bildfrekvenser och ibland detaljerna, såsom skuggor, kommer inte att återges korrekt.

En speldator kommer vanligtvis ha så mycket processorkraft som det kan, eftersom detta är viktigt för att köra spel som bäst. Processorkraften i en dator kommer ofta skjutas utanför dess normala gränser, liksom, genom att "överklockning" CPU att köra snabbare än det normalt skulle. Eftersom detta kan orsaka att datorn överhettas, kan en rigg också inkludera extra kylning. Faktum är att vissa använder vätskekylning för att hålla systemet extremt cool oavsett hur mycket CPU trycks.

Denna typ av dator gör också användning av den snabbaste RAM och hårddiskar den kan, för att minska fördröjningen i att köra spel. Vissa använder flera diskdrivkomponenter - kallade RAID-system - för sina hårddiskar, för att ytterligare sänka åtkomsttider för spel. Storleken är inte särskilt viktig, eftersom de flesta spel är relativt små jämfört med moderna hårddiskar. RAM är fortfarande viktigt, dock, och de flesta spel riggar har ganska lite av denna typ av minne för att se till att det alltid finns tillräckligt med cache utrymme för ett spel.

En av de viktigaste komponenterna i en speldator är dess grafikprocessorer (GPU), vilket är ett chip som är uteslutande att hantera grafik rendering. GPU på denna typ av system är oftast knutna till en dedikerad grafikkort, och detta gör att ett spel att visa sina bilder på högsta möjliga nivå. Bra grafikkort kan vara en av de dyraste komponenterna, och med high-end fysik behandlingsenheter (PPUs) också släpps, dessa ytterligare kort kan göra upp en stor del av den totala kostnaden.

Fallet med en speldator är inte funktionellt oerhört viktigt, utöver att ha tillräckligt utrymme för alla komponenter. Estetiskt, men det finns ett antal ändringar som ofta kommer tillsammans för att göra den unik. Dessa förändringar, som kallas fall mods, kretsa ofta runt göra insidan av maskinen syns, visar upp de dyra och avancerade komponenter. Fläktar kan prydas med lysdioder, kan glas- eller plastfönster införas i det fall att visa allt, och etsningar eller bilder kan sättas till olika synliga ytor att få datorn att en distinkt representation av spelare själva.

  • Gaming riggar kräver avancerade grafikkort.
  • En speldator är en dator som utformats speciellt för att spela dataspel på.