Vilka är några Hardy Buskar?

July 28

Buskage, eller buskar, används ofta för att rada gångvägar, skapa häckar och ram trädgårdar. Deras mångsidiga naturen beror delvis på att ha en lägre höjd än många träd vid full mognad, den mängd olika storlekar och färger, underhållsbehov, liksom deras härdighet. Hardy buskar kan beskrivas som de som tål extrema temperaturer, exponering, och fuktförhållanden, samt olika typer av jord.

USDA (United States Department of Agriculture) har delat USA i flera zoner efter temperaturområde. Detta kallas USDA anläggningen Hardiness Zone Map. Denna zon karta kan användas som vägledning vid beslut vad att plantera i och runt en trädgård, kan dock härdiga buskar göra bra i ett geografiskt område än dess naturliga läge.

Som ett exempel, Mr Gardener i Denver, är CO ligger i zon 5 enligt hardiness zon Map. Hans fysiska platsen är föremål för kallt temperaturer, frysning och snö. Mr Gardener vill plantera en härdig buske såsom hortensia, men vet att det finns flera arter av hortensia att välja mellan. Den Oakleaf Hydrangea buske har en härdighet zon 5-9. Detta skulle vara lämplig för Mr Gardener att plantera i sin trädgård. Men Bigleaf Hydrangea har en härdighet zon 6-9 och denna växt kan inte frodas i Denver klimatet som Oakleaf arter.

En mängd olika härdiga buskar är lämpliga för ett brett spektrum av härdighet zoner, inklusive svart Aronia (zonerna 3-8), Arrowwood Viburnum (zonerna 3-8), Black Knight fjärilen Bush (zonerna 4-9), och den Pink Cascade Tamarix (zonerna 2-8). En snabb sökning med din favorit sökmotor kommer att berätta vad zon du bor i och kan hjälpa dig att identifiera vilka hardy buskar kommer att vara bäst för din plats.

Det är viktigt att överväga vissa logistik innan de köper härdiga buskar. Hur stort är det område där busken kommer att planteras? På förfallodagen, kommer busken finnas inom det tillgängliga området? Om buske tål vintern, är andra förhållanden såsom jordart och exponering kompatibel med buske? Är avsikten att ge färg under sommaren eller hösten månader, för att ge en säkring, en gräns, eller att rada en väg? Hur ofta busken behöver beskärning? När dessa frågor kan besvaras, plocka rätt härdiga buskar för ditt hem landskapsprojekt blir en lätt, roligt, även konstnärlig strävan.

  • Många buskar är lämpliga för en mängd olika hardiness zoner.