Vad var 1980 sommarspelen Bojkott?

March 19

Den 1980 sommarspelen bojkott var en bojkott av Moskva Summer Games leds av ett antal västerländska nationer, främst USA. De orchestra av bojkotten hävdade att protestera den sovjetiska invasionen av Afghanistan, som anger att de inte skulle skicka idrottare att konkurrera på 1980 Summer Games såvida Ryssland drog tillbaka sina trupper. År 1984, Sovjetunionen hämnades, bojkotta de olympiska spelen i Los Angeles, och Ryssland fick sällskap av ett antal öststater.

Den 1980 bojkotten var en mycket intressant händelse i OS historia, och vissa människor markera den som en vändpunkt i historien om de olympiska spelen. Även idag, OS är tänkt att vara helt fri från politik, som fungerar som en neutral mötesplats för de mest begåvade idrottare i världen för att tävla, umgås och lära sig mer om varandra och deras kulturer. Genom att välja att bojkotta de olympiska spelen, deltagande nationer förde en politisk aspekt till händelsen, och det har varit svårt att skaka politiken ur OS som följd.

Den ryska invasionen av Afghanistan inträffade 1979, och det mött betydande motstånd från väst, särskilt från amerikanske presidenten Jimmy Carter. Carter förklarade sin avsikt att uppmuntra en bojkott av de kommande olympiska spelen, och andra västerländska allierade följde efter. Den internationella olympiska kommittén protesterade mot att regeringarna inte hade auktoritet över sina nationella olympiska kommittéer, och att det var upp till dessa kommittéer för att avgöra om de vill skicka idrottare till OS. Carter hämnades genom att hota att återkalla passen för idrottare som reste till Moskva för att tävla, nonchalera den amerikanska hållning i 1980 sommarspelen Bojkott.

Flera nationer som deltar i 1980 sommarspelen Bojkott, inklusive USA, avböjde att skicka idrottare till tävlingen, och uppgav att andra skulle bestraffas om de valde att närvara under deras flagga. Flera andra länder uppgav att de skulle stödja bojkotten, men de skulle inte straffa idrottare som ville resa till Moskva. Som ett resultat, idrottare från flera nationer tågade under olympiska flaggan, snarare än deras nationella flaggor, och den olympiska hymnen spelades under sin medalj ceremonier.

I efterhand, 1980 sommarspelen bojkott var inte en mycket sund politisk eller social rörelse, med vissa kritiker tror att andra diplomatiska kanaler kunde ha varit effektivare ledningar för en diskussion om situationen i Afghanistan. Bojkotten satte också ett prejudikat, upp frågan om framtida olympiska bojkotter.

  • 1980 Olympics bojkottades av flera västerländska nationer.
  • En karta över Sovjetunionen, som var värd 1980 sommar-OS.