Vad är Cocadas?

January 23

Vissa hävdar kokos behandlar kallas cocadas är hemma i den lilla men-natursköna delstaten Colima, vid Stilla kanten av Mexiko. Dessa desserter har faktiskt varit en stapelvara i århundraden under flera latinamerikanska länder som Mexiko, Peru och Colombia. Även recept kan variera från kock eller region, den historiska receptet innebär en enkel blandning av socker, vatten och riven kokos. Mer moderniserade versioner kan tillägga aromer som vanilj eller mandel extrakt, kryddnejlika och brunt socker, och de kan byta ut vattnet för krämigare baser som kokos eller kondenserad mjölk och förtjockningsmedel som majsstärkelse.

För att göra cocadas i traditionella sätt, kommer kocken lösa socker i bara lite kokande vatten. Ett recept kräver 1 £ (ca 450 g) socker för bara 1 kopp (ca 235 ml) vatten. Ständigt omröra blandningen tills tjock, är sirapen avlägsnas sedan från värmen och ca £ 1 (ca 450 g) av riven kokos blandas igenom. Denna pasta sprids sedan på en oljad eller smörad ytan som en plåt och kyls sedan i rumstemperatur innan du skär att tjäna.

Talrika variationer av denna enkla dessert är tillgänglig. Ett parti av cocadas kan innehålla farinsocker istället för socker, tillsammans med kryddnejlika och kanel. En annan kock kan ha använt kondenserad mjölk och majsstärkelse i stället för vatten liksom mandel extrakt, vaniljextrakt och pulvriserat socker i stället för bara strösocker. En mexikansk recept slår äggulor och smör i vattnet, förutom den socker och kokos. En damning av kanel avslutar utanför dessa senare cocadas som de svalna.

Latin America är ett av många regioner runt om i världen att anamma kokos som en efterrätt ingrediens. I Thailand, till exempel, är samma typ av smakprofil uppnås i en efterrätt känd som ka nom ba bin. Detta är antingen ett fjädrande kokosnöt gelatin eller en bakad kokos bar med en något mer komplex blandning av ingredienser, lägga inte bara mjöl, kokosmjölk, kokos, socker och ägg men ofta andra ingredienser som kanel, choklad, chips, nötter och solrosfrön.

I Colima, den region där cocadas påstods födda, är en handfull desserter anses häftklamrar. Många av dessa är centrerade kring infödda mat som kokos, tamarind, banan, ananas, guava, mango, lime och kaffe. En populär behandling kallas alfajores de piña, vilket är ananas-fyllda cookies. Andra häftklamrar inkluderar kanderad bananer och dulce de tamarindo, en kola-liknande godis gjord främst av tamarind pasta, brunt socker och vatten.

  • Kokosmjölk eller riven kokos kan läggas till cocadas.