Vad är en dansk Pastry?

May 10

Ett wienerbröd eller danska är ett sött bröd produkt tillverkad med upphöjda deg. Ursprung i Österrike på en okänd tidpunkt, växte wienerbröd till berömmelse i Danmark och har blivit en populär frukost eller mellanmål behandla hela världen. Danishes finns i många varianter och är ofta fyllda med frukt, marmelad, eller grädde.

Danishes är gjorda av ett bakverk deg rik på smör, blandad med ägg, mjöl, jäst, socker och salt. Kryddor kan läggas till den grundläggande degen för ytterligare arom, inklusive kanel, kryddpeppar och kardemumma. Degen rullas ut till tunna skikt, och ofta överdragna med mer smör, innan den formas till individuella bakverk. Ofta kommer danska degen kylas före gräddning, eller rullas ut och smörade upprepade gånger för att öka avflagning och textur av degen.

Fyllningar i wienerbröd är så variabel som kan vara. Traditionellt frukt konserver och vaniljsås vanliga i Danmark, även om chokladfyllda Danishes är också populära. På andra platser, är dansk fyllda med söta ost, hela bitar av frukt eller nötter och kryddblandningar. En wienerbröd kan verkligen fyllas med vad du ha den mest, så var inte rädd för att experimentera.

När bakat, torrjäst används i degen gör att wienerbröd att stiga, vilket skapar en flagnande och rik bröd som kommer att falla sönder lätt. Ungefär som deras kusiner, croissant, wienerbröd är en favorit frukost livsmedel på många ställen. Den danska är ganska mångsidig, dock, och kan även avnjutas som en sen förmiddag eller eftermiddag mellanmål, perfekt med en kopp kaffe eller te.

År 2006 Wienerbröd befann sig i centrum för en häpnadsväckande internationell kontrovers, efter publiceringen av vissa politiska karikatyrer av en dansk tecknare. De serier som avbildas profeten Mohammad, ses som en religiös skymf mot vissa islamiska utövare. Som svar konditori union av Iran beslutat att symboliskt bojkotta produkter från Danmark genom att döpa wienerbröd "Rosor av profeten Muhammed." Detta möttes med blandade reaktioner i många håll.

Oavsett deras internationella borste med politik, är wienerbröd njöt över hela världen. Deras gulaktigt och buttery degen verkar oemotståndlig för dem som söker en tidig morgon söt behandla, och de många olika smaker tillgängliga kan säkert ge en dansk för de flesta smaker. Wienerbröd är lätt tillgängliga på kaféer, bagerier och livsmedelsbutiker, och oftast är prissatta mellan $ 1- $ 4 $ per bakverk.

  • Många människor njuta av en dansk med en kopp kaffe.
  • Den danska bakverk har sitt ursprung i Österrike.
  • Under 2006 Iran omdöpt danishes "Rosor av profeten Mohammad," som en protest mot en dansk konstnär skildring av profeten Muhammed.
  • Kardemumma används ofta för att smaksätta degen av wienerbröd.