Vad är en Solar Chimney?

May 12

En sol skorsten är en passiv klimatkontroll funktionen på en struktur som ger ventilation genom att generera en updraft att dra luft genom byggnaden. Grundkonstruktionen kan ses i hemmen i öken regioner i världen, bland annat på mycket gamla strukturer, och det är även lämplig för andra klimat. Förutom den grundläggande solskorsten design, är det också möjligt att använda en modifiering känd som en sol updraft torn för att generera elektricitet genom att vrida turbiner med updraft.

Den grundläggande designen består av en skorsten som sträcker sig ovanför höjden av byggnaden, med färg och glasning för att uppmuntra den att locka värme. Som skorstenen värmer, skapar det en updraft, drar luft upp från strukturen nedan. Detta ventilerar strukturen, främja även luftcirkulation och ge viss lättnad för människor inne. Solens skorstenen kan ofta hålla inomhustemperaturen stabil och bekväm även i mycket varmt väder, och kan också vara ett användbart verktyg för att ventilera särskilt illaluktande områden som badrum och kök.

I fallet med en sol updraft torn, utformningen är densamma, men skorstenen innefattar turbiner inuti. Som luft rusar upp i skorstenen på utsidan, visar det turbinerna, och de genererar elektricitet. I fallet med ett torn som utformats speciellt för att framställa elektricitet, en matris med solfångare nedan kan ge en stadig källa för varmluft för att rotera turbinerna som den stiger genom tornet. Denna ändring på sol- skorstenen är en aktiv solenergi, agerar för att omvandla solens energi till elektricitet.

Naturlig ventilation är ett akut problem i alla klimat, och i varma ställen kan det vara en viss fråga. Solens skorstens design är gammal, så många exempel på arkeologiska platser kan intyga, och är mycket lätt att integrera i nybyggnation eller lägga till ett befintligt hem. Folk kan kombinera det med andra passiva klimat kontrollåtgärder som tjock isolering för att hålla luften i ett hem på en stabil temperatur.

I klimat med kallt väder, kan solens skorstenen fortfarande vara ett användbart verktyg. Under sommarmånaderna kommer det att kyla ett hem, och på vintern kan man stänga rökkanaler för att förhindra flykt av luft, eller öppna dem delvis för att ventilera och ändå behålla varma luften inne. Solar skorstenar kan också vara till hjälp för att styra luftfuktighet, såsom det inre av en struktur kommer naturligtvis bli torrare med ventilation och kan eliminera den obehagliga känslan av tung, fuktig luft. Detta kommer att begränsa och mögel och hålla interiören luftrenaren.