Vad är våglödning?

May 3

Våglödning är en automatiserad process där komponenterna löds på ett tryckt ledningskort (PWB) som brädan passerar över toppen av en våg av lod. Luft pumpas upp från botten av en behållare med smält lödtenn skapar denna våg. Bafflar monterade inuti krukan hjälper också till att bilda den nödvändiga vågprofilen för styrelsen att lödda.

En PWB monteras med en våglödning genomgår tre grundläggande steg. I det första steget, är undersidan av brädan jämnt belagda med ett material som är känt som flussmedel. Detta används vanligen som en spray eller skum. Flux förhindrar oxidation från att produceras vid hög temperatur och hindrar riktig löda ansökan till de delar som är lödda.

Förvärmning följer flussning för att torka och aktivera flödet i förberedelse för lödning. Det minskar också värmechock styrelsen och komponenter upplever när de passerar över den varma vågen av smält lod. Avledning av flyktiga material i flödet i detta skede minskar sannolikheten för stänkning medan styrelsen är lödda. Detta minskar antalet möjligheter för skapandet av löda defekter i slutprodukten.

När förvärms, passerar PWB på ett transportband över vågen så att lodet appliceras på leads, uppsägningar och andra områden på botten av brädet. Ingen lod flyter på toppen av brädet. Områden i styrelsen som är att inte lödas typiskt belagda i förväg med lödmask att förhindra lod från att fastna i dem.

Många tillverkningsanläggningar använda våglödning eftersom processen kan skapa flera tusen lödfogar på bara några minuter. Detta hjälper anläggningen uppnå en mycket högre produktionshastighet än vad som annars skulle vara möjligt. Den våglödning Däremot utgör vissa utmaningar i en produktionsinställning. Eftersom produktionstakten av brädor är hög, det finns också en stor potential för att snabbt producera en hel del av bristfällig produkt på grund av dålig processtyrning.

De lödförbindelser bildas genom våglödning inte bara fästa komponenterna till styrelsen, men också bilda elektriska anslutningar mellan dem. Detta är vad som gör det möjligt för slutprodukten att fungera elektroniskt. Lödning defekter är inte bara en kosmetisk oro. De kan också leda till att styrelsen inte fungerar korrekt eller kanske skadas går att reparera.

För att producera kretskort med genomgående hög kvalitet, måste många variabler noggrant utformade och hårt kontrollerad. Geometrin hos vågprofilen måste underhållas för att undvika att tillämpa överskott eller otillräcklig lod. Kontroll av förvärmning och lödtemperaturer är nödvändigt för att se till att ingen skada sker till PWB eller komponenterna på det. Underhåll av en ren tillverkningsmiljö hjälper till att säkerställa lod och flussmedel renhet, och därigenom minska risken för bristfällig produkt.