Vad är en Supernote?

December 25

En supernote är en förfalskad version av amerikansk valuta som så skickligt produceras att det är svårt att skilja från den äkta varan. Supernotes är extremt frustrerande för företag som hanterar amerikanska valutan, särskilt eftersom dessa räkningar inte kan upptäckas med hjälp av de flesta grundläggande antiförfalskningsmetoder, såsom specialiserade pennor eller den gamla detaljhandeln tricket att gnugga en spik längs porträtt för att kontrollera den distinkta upphöjda utskrift av en riktig amerikansk sedel. Som svar på den supernote problem har amerikanska kassan overhauled valuta designs flera gånger, men nya versioner av dessa förfalskningar fortsätter att växa fram.

Mest förfalskade pengar är detekterbar, även om det ibland tar det lite arbete. Detta beror på att två av de viktigaste aspekterna av den process som används för att tillverka sedlar av Förenta staternas regering är svåra att replikera. Den första är den högspecialiserade papper, som produceras enbart för Mint med hjälp av en hemlig process som bäddar in färgade och holografiska trådar i tidningen. Den andra är tryckprocessen intaligo, samma process som skapar åsarna i de gravyrer som folk förknippar med autentiska sedlar.

Ett antal andra åtgärder mot förfalskning används också i amerikanska valutan, men svårigheten att kopiera papper och trycktekniken är i allmänhet tillräckligt för att avskräcka de flesta förfalskare. I fallet med supernotes har dock skickliga ingenjörer replik dyra intaligo processen, och de har kunnat producera en trovärdig faksimil av det papper som används för officiella sedlar. De har också kopierat många av de unika detaljerna i amerikanska valutan, se till att förutom att passera ledig inspektion, kan en supernote också undgå upptäckt vid vissa finansiella institutioner.

De flesta supernotes verkar vara $ 100 amerikanska räkningar, vilket också är lite ovanligt för förfalskningsverksamhet, av vilka många fastnar med $ 20 amerikanska räkningar, eftersom dessa är lättare att distribuera. Huvuddelen av dessa räkningar verkar också vara i omlopp utomlands, med den första supernote detekteras utanför USA 1990, även om fler supernotes dyker upp inom amerikanska gränser varje år.

Källan till supernotes är ett mysterium, trots omfattande utredning. Den nivå av skicklighet involverad har lett till att vissa människor som tyder på att de är ett verk av en utländsk regering som Nordkorea eller Iran, kanske med målet att destabilisera den amerikanska ekonomin. Dock har ingen positiv spåras supernotes tillbaka till dessa källor, och inga trovärdiga bevis för att ansluta dessa räkningar med andra individer eller grupper har avslöjats.

På konsumentledet, det finns inte mycket att göra åt supernotes. Om en proposition känns lite konstigt eller ser ut, kan det vara en supernote, i vilket fall det bör vidtas för att en bank för undersökning, men de flesta konsumenter inte fånga supernotes när de får dem, och de kan omedvetet föra dem vidare till cirkulation. Företagen har också lite försvar mot supernote, och eftersom $ 100 amerikanska räkningar är lagliga betalningsmedel, kan ett företag inte vägra att acceptera dem för att undvika falska räkningar.

  • Computer grafisk design program tillåter förfalskare idag för att skriva ut högkvalitativa räkningar som är svårare att identifiera som förfalskningar.
  • Den $ 100 bill är den vanligaste producerade supernote, som är falska räkningar som är svåra att upptäcka.