Vad är en Anxiolytisk?

November 23

Termen anxiolytiska är nu vanligt ersätts med begreppet anti-ångest medicinering. Båda termer hänvisar till droger, och ibland örter som används för att bekämpa ångest eller panikångest. Många ångestdämpande läkemedel används också för att bidra till att främja bättre sömn, men huvudsakliga användning, som namnet antyder är att främja ett tillstånd av lugn.

Det finns flera klasser av anxiolytiska läkemedel. Tidiga mediciner, som nu mer sällan föreskrivna, inkluderar olika barbiturater, såsom fenobarbital. Dessa tenderade att vara mycket beroendeframkallande och medicinska forskare och läkare såg till substitut som fortfarande skulle främja avslappning utan att en så hög hastighet för missbruk. Ett läkemedel som prövades var medicineringen metakvalon, även känd som Quaaludes. Tyvärr metakvalon snart bli ett populärt rekreations drog och gjorde tenderar att skapa drogberoende. Den quaalude överanvändning och missbruk problemet blev så allvarligt av 1970-talet som den amerikanska regeringen, och många andra regeringar, förbjudna användningen helt.

En annan grupp av ångestdämpande läkemedel är bensodiazepiner. Dessa inkluderar välkända namn som Valium (diazepam), och Xanax & reg (alprazolam). Även om dessa mediciner kan främja lugn, många av dem, särskilt aprazolam har korta halveringstider. Kroppen bygger vanligtvis upp en tolerans mot de mediciner också, vilket innebär att långtidsanvändare kan behöva ta mer av dessa ångestdämpande läkemedel för att uppnå samma effekt. För korttidsanvändning, under noggrant kontrollerade förhållanden, de kan vara mycket fördelaktigt. En läkare bör utvärdera långtidsanvändning av något bensodiazepin, och det är viktigt att aldrig bara sluta ta dessa läkemedel om du har använt dem under en lång tid som detta orsakar extrem risk för kramper.

Eftersom ångestdämpande läkemedel som barbiturater och bensodiazepiner bär sådan hög risk för missbruk, forskare sökt fortfarande andra mediciner som kan vara till hjälp och bär mindre risk för beroende. Några av dessa nyare mediciner falla i den valda serotoninåterupptagshämmare (SSRI) eller anti-depressiva klass. Särskilt Zoloft och Paxil har varit tippad som potentiellt fördelaktigt för människor som lider av generaliserat ångestsyndrom. Administration av SSRI måste noga bevakad, speciellt om en person uppvisar humör sjukdom tendenser såsom bipolär I eller II. SSRI kan provocera maniska tillstånd istället för att skapa en lugnare sinne när de används av människor med diagnosen bipolär sjukdom.

Ett antal naturläkemedel och preparat anses ångestdämpande, men många har ringa bevis för att backa upp påståenden om effekten. Bland dessa preparat är ört som johannesört, valeriana och kamomill. Kava, eller Kava Kava är, för många, för att ett effektivt sätt att minska ångest, och det finns en del forskning som stöder påståendet att kava kan vara ett användbart ångestdämpande. Även om det är av naturliga härledning, användning av Kava, eller någon annan ört bör enligt anvisningar av en läkare, eftersom alla dessa är tekniskt droger och kan interagera med andra mediciner eller villkor.

  • Anxiolytika nu vanligtvis kallas ångestdämpande mediciner.
  • Till skillnad från antidepressiva medel, bensodiazepiner som Valium erbjuda snabbverkande lindring av ångestsymtom.
  • Anxiolytiska läkemedel används för att behandla olika former av ångest.
  • Det finns flera olika typer av ångestdämpande, som ofta föreskrivna för att hjälpa patienter med ångestsyndrom.
  • Träning kan bidra till att minska ångest utan risken för missbruk som kommer med många ångestdämpande mediciner.