Vad är en Leafy Sea Dragon?

September 14

En lummiga Sea Dragon är en typ av fisk som finns längs vissa delar av Australiens kust. Fisken har en distinkt utseende, som liknar en drake, och med ett överdrag av små lober som ser ut som sjögräs. En lummig hav drake bebor brukar områden sjögräs och sand eftersom detta ger mer skydd än öppet vatten. Liksom sjöhästar, som är lika till utseendet, havet drakar bär äggen i sina ungar tills de kläcks. Fisken är för närvarande upptagna som "nära hotade" på grund av en rad olika faktorer, bland annat att mycket eftertraktade av samlare och på grund av miljöförstöring.

Denna fiskarter fick sitt namn från sin drake-liknande utseende och täckning av små lober som ger kamouflage. Dessa lober är särskilt effektiva på att hjälpa den att smälta in mot en bakgrund av tång. Havs drakar är utseendet liknar sjöhästar, men ofta växa till något större storlekar. Blad havet drakar, till exempel, kan växa till maximalt 10 inches (24 cm). Vissa havet drakar kan ändra färg för att passa miljön, även om inte alla prover har denna förmåga.

Lummiga havet drakar finns längs västra och södra kuster Australien. En lummig hav drake bebor ett relativt litet område av vatten, även om fisken har varit kända för att variera över flera hundra meter innan han återvände till den ursprungliga platsen. Drakarna bor vanligtvis i områden av sand och hav flora eftersom detta ger den bästa kamouflage från potentiella rovdjur. Dessa områden ger också gott om plankton och kräftdjur som utgör en stor del av drakens kost.

När reproducera, bär en lummig hav drake sina ägg tills de kläcks. De kvinnliga releaser helst upp till 300 ägg på den manliga drakens svans, men bara en liten andel av dessa någonsin nå mognad. Det tar vanligtvis en havsdrake ungefär två år att bli helt mogna, men det är oberoende från det ögonblick den lämnar moderns kropp. Fisken initialt äter små plankton tills de kan äta små kräftdjur.

Även för tillfället inte anses vara utrotningshotad, den lummiga Sea Dragon ändå märk "nära hotade." Samlare av tropiska fiskar hitta havet drakar mycket attraktiva på grund av deras unika och särskiljande utseende. Vissa typer av alternativa hälso-och sjukvårds utnyttjar också fisk för olika medicinska ändamål. Dessa hot, i kombination med miljöförstöring och naturliga rovdjur, har tvingat svenska regeringen att officiellt skydda arten.