Vad är Clam Sauce?

September 5

Musselsås är en populär toppning för pasta, speciellt linguine. Det finns inte ett enda sätt att göra det, vilket är en av de underbara saker om det - som så många italienska rätter, det är mycket flexibelt och kan rymma många olika smaker. När serveras över pasta, det är också en av de mest ekonomiska måltiderna man kan förbereda antingen för sig själv eller för hela familjen.

Det finns i allmänhet två olika typer av musselsås: rött och vitt. Den största skillnaden mellan dem är att den röda har tomater. Röd musselsås kan göras med färska tomater, konserverade tomater, konserverade tomatpuré eller sås.

När färska musslor används, är de i allmänhet ångas, skalen kastas, och köttet användas med den naturligt förekommande mussla juice. Med färska musslor tillägger tid, kostnad och ansträngning för att såsen förberedelse, men, och det är helt acceptabelt att använda konserverade eller frysta musslor. Vissa marknader säljer burkar kokta baby musslor, och de flesta bär burka musslor, som antingen hackade eller malda. Alla tre sorterna är bra, och några kockar kombinera två eller tre sorter när du gör stora mängder. Om frysta musslor används, är det lämpligt att även köpa en flaska clam juice för att lägga till såsen.

Vitlök och lök är standard ingredienser i de flesta mussla såser, och olivolja är det mest populära valet av oljor. Andra ingredienser kallas ibland för också, den mest populära av dessa är svamp och ansjovis, antingen filéer eller pasta. Om ansjovisnät används, de är kokta till upplösas i olja; de är aldrig avsedd att serveras hela. Dessa ingredienser är i allmänhet beredda innan musslor läggs; i själva verket är de musslor brukar läggas sist, omedelbart före servering.

Traditionella italienska kryddor såsom oregano, basilika, mejram och persilja används vanligen vid framställning musselsås. En touch av dragon kommer att lägga en seaside smak, och många recept kräver också mindre mängder citronsaft. Kockar som vill ha en kryddigare sås kommer att lägga krossad röd paprika flingor eller varm sås i små mängder. Om såsen blir alltför vattnig, är det acceptabelt att använda mjöl i små mängder för att förtjocka den.

Musselsås kan oftast vara beredd mycket snabbt; i själva verket tar det vanligen längre tid att förbereda pasta än det gör för att laga såsen. Vissa sås recept, dock är mer engagerade, kräver vin, extra mussla juice eller kycklingbuljong som vätskor, som måste kokas ner för att blanda smakerna ordentligt. Röd sås kan också ta betydligt längre om färska eller konserverade hela tomater används, eftersom de måste laga ner. Om tomatpuré eller sås används, även om de lägger bara en liten stund till förberedelsetiden. Musslor kräver väldigt lite koktid, och bör läggas sist såsen, bara några ögonblick innan servering.

Linguine är den överväldigande val av pasta när de förbereder musselsås. Det bör vara beredda al dente, det vill säga bara en touch fast och seg. Kockar kan vara väldigt flexibla i hur de förbereder linguine när den har kokta och avrunna, även om de flesta föredrar att slänga den med smör eller olivolja, med bara en touch av salt och peppar, innan servering.

Vissa kockar föredrar att blanda såsen i linguine före servering den. Andra tjäna två separat och låta sina gäster servera sig själva. Linguine med musselsås bör serveras med riven eller strimlad parmesan eller Asiago ost, en fräsch trädgård sallad och vitlöksbröd.

  • Färska basilikablad används ofta för att krydda musselsås.
  • Oregano är en klassisk ingrediens i italiensk matlagning.
  • Torkad mejram, som ofta ingår i musselsås.
  • Musslor.