Vad Är Wada Test?

October 7

Läkare och kirurger anställa vissa tester för att ta reda på mer information om specifika sjukdomar. Den Wada-test, som är uppkallad efter den läkare som pionjärer det, används med patienter som ska genomgå en hjärnoperation för epilepsi. Genom att använda en kombination av bedövningsmedel och beteendeobservationer, hjälper testet kirurger att peka ut vilka områden av hjärnan som patienten använder för språk och minne. Denna information hjälper läkaren att bedöma om den hjärnvävnad som ansvarar för epilepsi kan avlägsnas utan att skada dessa funktioner.

Epilepsi innebär ett fel i hjärnans elektriska signaler som kan förbättras genom operation. Olika delar av hjärnan är ansvariga för vissa funktioner, allt från rörelse till känslor. En kirurg har att balansera risken för förbättring av epilepsi mot risken för skador på viktiga hjärnfunktioner om kirurgi. De områden som är ansvariga för att använda språket, och komma ihåg det förflutna, kan vara närvarande primärt i en sida, eller halvklot, av hjärnan; eller kan de vara närvarande i båda.

När en kandidat för epilepsikirurgi har majoriteten av båda dessa funktioner på en sida av hjärnan, då kirurgen har en lägre risk för att skapa permanenta skador på dessa funktioner vid trafik på andra halvklotet. För att kontrollera detta, han eller hon utför en Wada-test, vilket innebär att sätta en hjärnhalvan att sova i taget. Vanligtvis injicerar läkaren ett bedövningsmedel i en av de båda halspulsådrorna, som båda levererar olika hjärnhalvorna med blod.

Med varje enskild halvklotet sover, en i taget, läkaren kontrollerar hur patienten svarar på tal och om han eller hon kan prata normalt. Kapaciteten hos patienten att komma ihåg detaljer om bildkort är också observerats. Normalt patienten bär också elektroder på hans eller hennes huvud som säkerställer hjärnan är tillräckligt sover för Wada testet ska vara giltigt. Eftersom halspulsådern är ett större blodkärl, är potentialen för svår blodförlust hög, så att patienten måste förbli liggande i flera timmar efter det Wada testet är slutfört.

En låg risk för stroke är förknippad med detta förfarande, men mindre allvarliga effekter som huvudvärk och lokal smärta i området för injektionen är vanligare. För att göra testet så korrekt och säkert som möjligt, en läkare som specialiserat sig på epilepsi och en läkare som är expert på att avbilda hjärnan kan förekomma. Generellt kan patienten gå hem samma dag och behöver bara ta särskild hand om sig själva i två dagar efter testet.

  • Den Wada testet använder avbildning för att bestämma var operation måste ske för att behandla epilepsi.
  • WADA testet ges till patienter före hjärnkirurgi för behandling av epilepsi.
  • Den Wada testet hjälpte avgöra vilken sida av hjärnan som ansvarar för olika uppgifter och tankesätt.