Vad är en Panther Gecko?

August 9

En panter gecko är en liten, marklevande ödla som kommer från kuster och skogarna i Madagaskar. Den är uppkallad efter sin spräckliga utseende, och har ljusbruna fläckar och en mörkbrun skinn. Många väljer att äga pantern gecko som en exotisk pet eftersom den är liten och relativt lågt underhåll.

I naturen, en panter gecko lever under nedfallna träd, löv och skurborste. Den äter främst insekter, däribland kackerlackor, syrsor och silkesmaskar. När hålls som husdjur, bör det bara matas små insekter. Ett bra sätt att mäta lämplig insekt storlek för ödlan är att aldrig mata den en varelse som är något större än ödlan eget huvud.

Djurets panter gecko bör också förses med en multi-vitamin och ett kalciumtillskott. Feeding scheman för en panter gecko varierar beroende på ödlan ålder. Yngre ödlor behöver matas dagligen, medan en äldre ödla kan matas en gång varannan vecka.

Panther geckoödlor är nattdjur, och denna miljö bör upprepas för dem så bra som möjligt när de hålls som sällskapsdjur. Detta innebär att stänga värmelampor och andra ljuskällor på natten, och endast hanterar ödlan under kvällen. Som husdjur, panter geckoödlor kräver tid för att bli bekväm med sina ägare hanterar dem. Vissa kommer alltid att förbli skygg och försiktighet rekommenderas därför att många har varit kända för att hoppa ut ur en persons hand.

Manliga panter geckoödlor lever avsevärt längre än honorna. Honorna lever upp till 2 till 3 års ålder, medan hanarna kan överleva i upp till 10 år. Geckoödlor regelbundet ömsar skinn, och första gången de fäller är en bra indikation på ödla når mognad. Detta inträffar oftast runt 9 månaders ålder för båda könen. Storlek klokt, kommer pantern gecko växa till omkring 4 till 8 inches (10,16-20,32 cm).

Dessa geckoödlor är produktiv uppfödare. När når mognad, kan en manlig urskiljas från en hona med små knölar på slutet av sin svans. Honan lägger ägg 2-3 veckor efter insemination, och barnet ödlor kläcks efter 60 dagar. Kvinnliga geckoödlor kan behålla spermier internt, så att de kan lägga ägg var 14 dagar ett begränsat antal gånger.

En fuktlåda bör användas i en panter gecko tank för att ge upp till 80% luftfuktighet dagligen. En lämplig storlek för glasbehållaren är 10 gallon (37.9 liter). Gömställen och en basking plats bör ges, med sola plats upphettas till 85 ° F (29,4 ° C).

  • Panther geckoödlor kommer från kuster och skogarna i Madagaskar.
  • Panther geckoödlor äter ofta silkesmaskar.
  • Panther geckoödlor äter ofta syrsor i det vilda.