Vad är Peanut Stir-Fry?

October 3

En jordnöt stek är en måltid tillagad i en het wok eller stekpanna som innehåller jordnötter eller jordnötssås som ingredienser. De ämne som ingår i skålen varierar, men kan inkludera tärnade grönsaker, kött eller tofu, tillsammans med kryddor eller kryddor såsom soja. De jordnötter eller sås ofta läggas till i slutet av tillagningen för att förhindra brännhet. En vanlig jordnöt stek maträtt som serveras i många kinesiska restauranger i USA kallas Kung Pao, en maträtt som består av grönsaker, kött och kryddor till vilka hela jordnötter har lagts till.

Bearbetningen av nötterna som används i en jordnöt stek skiljer enligt receptet används. I vissa fall kan receptet kräver finhackad jordnötter som används som en panering för bitar av kött. Grovt hackade jordnötter eller till och med hela nötter kan strös i jordnöts stek medan matlagning, lägga till en behaglig crunch till skålen. Vissa recept kan också ringa till nötterna som ska strös över maten efter tillagning.

Jordnöt sås kan också användas i en jordnöt stek i stället för eller som tillägg till hackade eller hela frukter. Även om det är möjligt att köpa på flaska jordnötssåser i många stormarknader och etniska matbutiker, många kockar väljer att laga sin egen för fräschare smak. Vissa versioner är gjorda av en jordnötssmör bas, medan andra börjar med hela jordnötter som mosade i en matberedare eller mixer. Andra ingredienser kan innefatta vinäger, sojasås, eller chilipeppar. Denna sås tillsätts sedan till den stek som kockar.

Wokning är en vanlig teknik som används i många asiatiska köken, omtyckt för sin förmåga att snabbt laga mat samtidigt som man bevarar deras smak, färg och konsistens. Mat som har tärnad i små bitar är vanligen till en het panna för matlagning, medan kocken rör eller kastar mat runt så att det kockar jämnt. Den tillagade maten kan sedan serveras på en bädd av ris eller nudlar. Tillsatsen av nötter till en wokade maträtt är inte ovanligt i många kök, eftersom de kan lägga textur och smak till ett recept. Andra typer av nötter som vanligen läggs till stir-fried måltider inkluderar både cashewnötter och mandel.

  • Kung Pao med jordnötter är en populär kinesisk stek maträtt.