Vad är Ripped Jeans?

March 6

Ripped jeans hänvisar till en stil av jeans som kan funktionen tårar, slet knän och andra tecken på ångest. Ursprungligen slitna jeans var bara ett tecken på överanvändning. Istället för att kasta bort dessa urblekta eller slitna jeans, skulle fattiga eller sparsam användare fortsätter att bära dem.

På 1970-talet, var kläder alltmer används som ett medium för individuella uttryck, och individer får sina kläder för att representera allt från politiska åsikter till religiösa övertygelser. Bland vissa grupper, rippade och slitna jeans var tittat på som medel för att göra uppror mot eller stående utanför kultur mainstream. Hippies omfamna den casual look, till exempel, kan ses bära rippade utsvängda jeans tillsammans med färgglada tie-färgade t-skjortor.

Rock and roll Punkband på 1970-talet hade också börjat dyka upp på scenen bär förstörda jeans. Punk som ett sätt uttalande under denna tid ofta ingår mörk trasiga jeans som hålls samman med säkerhetsnålar tillsammans med skinnjackor och trasiga t-skjortor. Vanligtvis manliga och kvinnliga Punkband både bar mörka kosmetika och anpassade stökigt frisyrer som en del av deras personkrets.

På 1980-talet, slitna jeans förblev ett sätt uttalande i samband med rock'n'roll livsstil. Dessa slitna jeans, var dock också få kommersiella överklagande och tillverkades av designers. Dessförinnan mest rippade och slitna jeans var gör-det-själv (DIY) projekt. De erbjöds i olika stilar, inklusive blekta, syratvättad och stentvättade jeans. Hål och tårar kunde hittas på olika områden av plagget, inklusive fickor och derriere.

Eftersom grunge subgenre av rockmusik blev populär på 1990-talet, slitna jeans blev en titt omfamnas av sina tonårs fans. Likna sina favoritmusiker, som Nirvana, förortsungdomar parade ofta trasiga jeans med pläd eller flanellskjortor och tilltufsad proffsiga skor. Även om visst utseende skulle tona ut innan decenniet slutade, skulle nya trender i slitna jeans uppstå. Som av 2011, har jeans nått modeikon status och de som bär slitna jeans är oftast inte ses som att vara fattig eller militant. Istället är chic nödställda jeans skapat av designer modehus och är ofta fläckig på kändisar och ungdomar i ständigt föränderliga färger, stilar och strimlad utseende.

Trots att slitna jeans finns nu kommersiellt tillgängliga, vissa individer vill spara pengar eller önskar en mer autentisk och unik look fortfarande föredrar att bära trasiga jeans som de rippade själva. Ett utmärkande slet utseende kan skapas med sax eller en rakkniv för att skära hål i ett par gamla jeans. Användning av en pimpsten, sandpapper, och även ett rivjärn kan användas för att hjälpa nödställda jeansen. För att göra fransar ser mer naturligt, kan de också vara blekt, tvättas och torkas.

  • Blekmedel kan användas för att göra ett par nödställda jeans.
  • Hippies ofta par slitna jeans med tie-färgade t-skjortor.
  • En pimpsten, som kan användas för att nöd jeans.