Vad är en Kiwi Vine?

March 5

Kiwi vinstockar hänvisar oftast till anläggningen Kameleontbuske, som ibland kallas Kolomikta vinstockar, Krusbärsaktinidia eller brokiga Actinidia. Det är en klättring, Woody vinstockar som kan växa (2,4-6 m) 8-20 meter hög, och är hemma i östra Ryssland, Sydostasien, Kina och Japan. Kiwi vinstockar är lövfällande, sprider sina blad säsongs och även doecious, vilket innebär att enskilda anläggningar är antingen kvinnor eller män. Det är relaterat till arten Kiwi, växten som producerar kiwi allmänt tillgängliga i butiker. Den kiwi vinstockar brukar odlas i norra, tempererade områden som trädgårdsväxt eller för dess frukt som liknar riktiga kiwi, men frukten av denna vinstockar är mindre och saknar fuzzy hud.

Många trädgårdsmästare växer kiwi vinstockar för dess slående bladverk. Bladen är avlånga heart-former som kan variera i färg. Kvinnliga växter har oftast mörkgröna blad, men bladen av manliga växter ofta brokiga, med två eller flera olika färger på varje blad, inklusive vitt, rosa, rött och lila. Manliga exemplar av den gemensamma sorten Arctic Beauty Kiwi har blad som börjar ut lila, senare förändras till rosa och vitt.

Denna växt används ofta som prydnads klättrare att täcka ampel, hållare eller gitter, men det är inte självfasthållande och behöver fästas till oavsett struktur används för stöd. Dess blommor är små, vita och doftande och locka fjärilar och fåglar. Kiwi vinstockar s ätliga frukter är gröna och druvstora med mjuk, smidig hud och i vissa länder som Polen och Ryssland, är anläggningen odlas speciellt för dess frukt. Både manliga och kvinnliga växter krävs för framgångsrik pollinering och fruktproduktion, samt att underlätta detta en manlig växt ibland ympas på en honplanta.

Kiwi vinstockar växer bäst i bördig, väldränerad jord och full sol. Det behöver regelbunden vattning och tål halvskugga, men bladen blir mer färgglad i full sol. Anläggningen kan leva i upp till tio år och är mycket härdig, tål temperaturer så låga som -40 grader Fahrenheit (-40 C).

Kiwi vinstockar vanligen förökas genom sticklingar eller ympning, men kan även komma från utsäde. Frön kan hämtas från mogen frukt men för att gro de måste rengöras grundligt av alla massa och utsattes sedan för en period av kalla temperaturer före plantering. Denna anläggning är något känslig för olika typer av svampsjukdomar och kan också vara i fara från katter, eftersom de lockas av sin kattmynta liknande doft.

  • Hel och skär kiwi.
  • Vissa kiwi vinstockar har modifierats genetiskt för att vara motståndskraftiga mot vissa herbisides.
  • Kiwi växer på rankan.