Vad är skuldergördeln?

April 2

Skuldergördeln är en grupp av fyra ben som stöder muskler och ligament av axlarna. Också ofta kallad "bröst gördel," detta ben grupp består av två nyckelben och två scapulae, en uppsättning för varje axel. Skuldergördeln är viktigt eftersom det är den punkt vid vilken benen i armar fästa till benen i kroppen, eller stam.

Det utrymme som skapas av korsningen av nyckelbenet och skulderbladet gör bollen av humerus-överarmen ben att rotera. Axelleden tillåter mer variation av rörelse än andra leder i kroppen. Den särskilda arrangemang av ben i skuldergördeln ge överarmen det utrymme som krävs för att flytta in så många olika riktningar.

Även om ordet "gördel" innebär oftast en komplett ring, är skuldergördeln en ofullständig ring eftersom ett gap separerar scapulae i ryggen, och bröstbenet separerar nyckelbenen i fronten. Vissa läkare inkluderar humerus som en del av skuldergördeln eftersom det fäster vid skulderbladet och nyckelbenet, bildar axelleden. Traditionella anatomi texter omfattar dock endast scapulae och nyckelben.

Inom skuldergördeln, är nyckelbenet huvudsyfte att hålla armen bort från kroppen. Detta ger senor, ligament och muskler mer utrymme att arbeta och tillåter en person att röra sina armar friare. Utan nyckelbenen, skulle armarna helt enkelt hänga vid sidan av kroppen, vilket begränsar deras rörelse. Den nyckelbenet sägs vara den mest trasiga ben i kroppen. Ofta kallas "nyckelben," dessa ben kan vara synliga vid basen av halsen hos vissa personer.

Axel gördlar "scapulae är stora, platta ben som ofta kallas den" skulderbladen. " Dessa ben fungerar som insättningspunkten för musklerna i axeln, även pectoralis minor, trapezius och rombisk moll och dur. Ungefär trekantiga, är det scapulae på baksidan av bröstkorgen, vanligtvis täcker en del av den andra genom sjunde revbenen.

Glenoid fossa är en fördjupning i skulderbladet där bollen av humerus faktiskt roterar. Denna gemensamma kallas Axelled. Skuldergördeln innehåller också acromioclavicular leden, som har begränsad rörlighet, men överför kraften från armen till bålen och sternoclavicular leden, vilket hjälper till rörelser som att kasta och stack armen framåt.

  • Den nyckelbenet, även kallad nyckelbenet, ansluter axeln till bröstbenet.
  • Skuldergördeln stöder området där armarna ansluta sig till kroppen.