Vad kan orsaka Spotting Efter IVF?

April 15

Kvinnor som har problem att bli gravid naturligt kan välja provrörsbefruktning, eller IVF, i syfte att bli gravid. Ibland, observation efter IVF inträffar, vilket kan orsaka bekymmer, eftersom detta symptom är vanligtvis förknippas med negativa händelser under menstruationscykeln. En sak att tänka på är att det finns några skäl för observation efter IVF, och inte alla av dem är oroväckande. De vanligaste orsakerna är irritation av cervix eller livmoderslemhinnan, hormonförändringar, och implantation av ett embryo.

Under IVF processen, ägg måste hämtas från äggstockarna, gödslas, och placerades sedan tillbaka inuti. Detta innebär att läkare ofta behöver tillgång till olika reproduktiva organ, såsom livmoderhalsen och äggstockarna, och främmande föremål, som en kateter, är ofta insatt. Dessutom, i IVF, har läkaren att noga övervaka de reproduktiva organen efter embryotransfer. Detta inkluderar ofta använda verktyg, till exempel en spekulum, att ta del av vad som sker under cykeln. Precis som efter ett cellprov, anses det normalt att livmoderhalsen för att bli irriterad för ett par dagar efter förfarandet, vilket ofta resulterar i ljuset spotting.

De flesta kvinnor gör IVF är ofta på olika hormonbehandlingar under cykeln, och någon plötslig förändring i hormonbalansen kan orsaka fläckar. Detta sker ofta naturligt när östrogen tar över i kroppen precis innan menstruationen börjar, vilket är varför många kvinnor spot brun eller rosa för ett par dagar innan mens. Det är självklart, då, att tillsatsen av hormoner såsom progesteron under en IVF-cykel kan orsaka en obalans, vilket resulterar i vissa fläckar. Dessutom kan vissa kvinnor måste ta medicin för att stimulera ägglossningen innan äggen hämtas, och detta leder oftast till biverkningar som spotting.

En av de bästa skälen för observation efter IVF kallas implantation blödning, där befruktade embryot börjar att implantera i livmoderslemhinnan. Många kvinnor som upplever spotting efter hoppas IVF att detta är orsaken till ljus blödning, eftersom detta innebär att cykeln var en framgång. I själva verket, även kvinnor som blir gravida se naturligt viss spotting som ett möjligt tecken på implantation, och därmed bli upphetsad att de kan vara gravid. Det bör noteras att spotting efter IVF på grund av implantation inträffar vanligtvis sex till tolv dagar efter embryoöverföring, även om vissa människor börjar upptäcka något tidigare eller senare än så. Naturligtvis om spotting fortsätter under en längre tid, är det en bra idé att låta läkaren veta så att eventuella problem kan uteslutas.

  • Tillsatsen av progesteron under en IVF-cykel kan resultera i viss spotting.
  • Vaginal tentor under vilken ett spekulum används kan orsaka spotting under graviditeten.
  • Under IVF processen, ägg måste hämtas från äggstockarna.