Vad är en fond?

June 22

En fond är en grupp investerare som verkar genom en fondförvaltare att köpa en diversifierad portfölj av aktier eller obligationer. Det finns otaliga typer av fonder, var och en med sina egna mål och metoder. Huruvida en fond är en bra investering är en fråga om mycket offentlig debatt, med många hävdar att de är utmärkta för en vanlig människa, och andra säger att de är helt enkelt ett dåligt sätt att investera.

En fond kan vara antingen en aktivt förvaltad fond eller en indexerad fond. Aktivt förvaltade fonder ändras regelbundet av en fondförvaltare i försök att maximera sin lönsamhet. Fondförvaltaren ser på marknaden och de sektorer en fond investerar i och omfördelar fonden därefter. En indexerad fond tar helt enkelt en av de stora indexen och köper enligt detta index. Indexerade medel ändra mycket mindre ofta än aktivt förvaltade fonder, men i teorin en aktiv fond har mer potential för vinst.

Många kritiker av fonder påpeka att knappt över 20% av fonder träffa Standard and Poors 500 index. Det innebär att nästan 80% av tiden, skulle en investerare ha varit mer lönsamma genom att helt enkelt köpa lika delar i alla 500 av företagen för närvarande på S & P 500.

Supportrar påpekar att för de flesta människor de komplikationer som är inblandade i den traditionella investeringar är helt enkelt inte värt ansträngningen. En fond erbjuder ett enkelt sätt att investera i något med en högre avkastning än, säg, intjänade räntan på banken, samtidigt som medlen något flytande. Det eliminerar också behovet av att spåra marknaden själv.

Det finns flera typer av fond tillgängligt än det är offentligt noterade aktier, vilket gör processen att välja en något skrämmande för de flesta människor. I allmänhet är det bra att titta på några typer av fond som fångar ditt öga och undersöka dem för att se om de passar dina behov. Den tid du vill förbli investerat, tillhörande kostnader, skattestatus och om en fond är återkopplad eller öppen kan alla visa sig vara viktigt.

Sektorn för investeringen för en fond kan också vara något som du vill titta på. Många branschfonder finns, och de är oftast de bästa presterande fonder under ett visst år. Problemet är naturligtvis är att gissa vilken sektor nästa kommer att se jämn tillväxt, och undvika sektorer som kan vara hårt drabbade av enstaka händelser, såsom transporter.

Många kanske också vill överväga fonder som har särskilda sociala dagordningar, förutom att göra en vinst. Ett antal miljövänliga fonder existerar som bara investerar i företag som uppfyller vissa bästa praxis kriterier. Placeringsfonder baserade på andra sociala vyer, politiska slants och religiösa böjelser finns också.

Oavsett vilken fond du slutligen avveckla använder, är det viktigt att hålla diversifierad. Att ha lite pengar i långsiktiga fonder och aktier, med några i penningmarknadsfonder och obligationer, är alltid ett smart sätt att planera för framtiden och eventuella knölar som kan uppstå på marknaden.

  • En fond är en grupp investerare som verkar genom en fondförvaltare att köpa en diversifierad portfölj av aktier eller obligationer.
  • En fondförvaltare ser ofta på marknaden och de sektorer en fond investerar i och omfördelar fonden därefter.