Vad är antropologi?

June 9

Antropologi är det vetenskapliga studiet och analys av människan och mänskligheten. Antropologer försöka förstå all världens kulturer, seder, artefakter, kunskap, vanor, historia, etc. Antropologi dök upp som en distinkt akademisk disciplin i England och Amerika i slutet av 19 och början av 20-talet. Antropologi växte främst av naturhistoria från början, och har sedan dess kommit att bero på arkeologi, paleontologi, biologi, psykologi, humaniora, samhällsvetenskap, och andra områden. Sedan andra världskriget har antropologi alltmer modelleras sig efter naturvetenskap, förlitar mer på empiriska bevis och mindre på subjektiv analys.

Antropologi består av fyra nära samman fält. Den första är biologisk eller fysisk antropologi, som helt enkelt försöker förstå människan som en levande organism. Populationsgenetik och primatology är praktiskt här. Den andra, och största området är sociokulturella antropologin, som omfattar fältstudier jämföra eller spela valfritt antal tusentals sociala eller kulturella mönster. Distinktionen mellan sociokulturella antropologin och vissa delar av psykologi och sociologi kan vara suddig. Det tredje fältet är språk antropologi, som fokuserar på språket, inklusive dess historia och många komplexa grenar. Den fjärde fältet är arkeologi, som syftar till att gräva artefakter, ben och andra ledtrådar för att belysa hur människor levde i tidigare kulturer.

Antropologi ser på mänsklighetens hela historia, med början när moderna människor först utvecklades i Afrika cirka 200.000 år sedan. Omkring 50.000 år sedan, människor börjar vandra utanför gränserna för Afrika genom att korsa Sinaihalvön. Mänskliga ben dating till denna tid har påträffats i Israel. Därifrån spred mänsklighet västerut till Europa och österut till Asien och Australien, där fossiler daterar till 46.000 år sedan har hittats. Under hela Eurasien, mänsklighet fördrivna andra homonids såsom neandertalmänniskan och Homo erectus. 46.000 år sedan i Australien, de flesta landdjur som väger mer än 100 kg (£ 220) plötsligt dog ut, vilket tyder på mänsklighetens ankomst. Genom 30.000 år sedan, neandertalmänniskan var utdöda; en av de sista kolonierna var beläget nära Gibraltar sund.

Antingen 30000 eller omkring 14.000 år sedan, människor korsade Berings sund landbron i Amerika, anländer i New Mexico med 13.000 år sedan, då sprider sig söderut för att nå Tierro del Fuego med 8.000 BC förvisso, men möjligen mycket tidigare.

I tusentals år av relativt isolerat eftersom vår spridning, har mänskligheten utvecklat tusentals olika kulturer, språk, traditioner och verktyg. Syftet med antropologi är att göra känsla av det hela.

  • Ett ämne av intresse för antropologer är om Homo erectus utvecklades till regionala hominid arter som kan ha bidragit till den moderna människans arvsmassa.
  • Kulturella antropologer studie artefakter som den aztekiska kalendern för att förstå hur begreppen tid varierar mellan samhällen.
  • Antropologen användning fossila och genetiska bevis för att rekonstruera utdöda mänskliga härstamningar, såsom den i Neanderthal.
  • Ämnen som utvecklingen av konst och religion är av intresse för kulturantropologer.