Vad är rågbröd?

May 17

Bröd är en av de äldsta recepten som människan känner till, och har varit i bruk under minst flera tusen år. Det är okänt vid vilken tidpunkt rågbröd kom till, men råg korn infördes omkring 500 CE när danskarna och saxarna bosatte sig i Storbritannien. Detta bröd är gjort antingen helt eller delvis med rågmjöl, och traditionellt har en mörk färg, även om många lättare sorter av ljus råg har blivit vanliga.

Ren rågbröd innehåller endast rågmjöl, utan vete. Det kan göras med endera av två typer av rågmjöl: ljus eller mörk. Färgen beror på mängden av kli kvar i mjölet när kornet har malts. Rågbröd traditionellt bakas under en lång tidsperiod i en täckt tenn.

Den rågkornet själv är nära besläktat med vete, vilket är en anledning till varför det lämpar sig så bra av görs till bröd. Den växer väldigt bra i kallare, nordliga klimat som de som finns i Ryssland och norra Europa, vilket gör rågbröd en gemensam basföda för dessa områden. Försiktighet måste vidtas för att förhindra infektion av råg fält från mjöldryga svamp, till vilken råg är mycket känslig. När denna svamp äts av människor, kan det orsaka allvarliga medicinska tillstånd, inklusive hallucinationer och kramper.

En enkel bröd med bara rågmjöl inte stiga så högt som vetebröd, men är betydligt fuktigare och förblir fräsch längre, upp till en period av månader. Detta attribut gör brödet ett populärt val för lagrings ransoner på långa utomhus resor. Under dessa omständigheter är brödet skivas mycket tunt på grund av sin höga densitet och ibland säljs färdig skivas på detta sätt.

Det är också vanligt att kombinera råg med andra kärnor och frön. Till exempel i USA, "rågbröd" nästan alltid hänvisar till ett bröd som är en vete råg mix. Denna typ av bröd får sin starka och igenkännbar smak från närvaron av kummin som bakas in i den. Den kumminfrön ges denna smak av oljorna som finns i den, vilket gör det till ett vanligt krydda i andra recept också.

Rågbröd i USA är nära förknippad med judisk-amerikansk mat, särskilt delikatesser. Den används ofta i smörgåsar med saltat kött som pastrami och corned beef. Denna typ av råg kom ursprungligen från Östeuropa, inklusive några ryska sorter. Det är också relaterad till vissa skandinaviska bröd som görs med kryddor som fänkål och kardemumma, och är vanliga för användning på speciella tillfällen.

  • Råg korn växer väldigt bra i kallare, nordliga klimat som de som finns i Ryssland och norra Europa.
  • Ren rågbröd innehåller endast råg blomma.