Vad är butokonazol?

May 8

Butokonazol är ett svampdödande läkemedel som används för att behandla vaginala infektioner orsakade av Candida jästarter. För de flesta kvinnor, kommer en vaginal jäst infektion behandlas effektivt med en kurs av läkemedlet. Detta läkemedel säljs under flera varumärken, däribland Mycelex, Femstat och Gynazole.

Nästan alla celler, inklusive djur, växt, bakterie-och svampceller, kräver en cellvägg eller ett membran för att upprätthålla cellulär integritet. Som med många andra svampdödande och antibakteriella läkemedel fungerar butokonazol genom att störa sitt mål organisms cellvägg. Jästceller som är sårbara för läkemedlet börjar läcka efter exponering för läkemedlet, och de kan inte behålla normal cellfunktion. Dessa celler brast slutligen öppen och dör.

Butokonazol är tillgänglig i form av en kräm som införes i vagina med användning av en engångs applikator. Applikatorn är typiskt plast och levereras tillsammans med doser av medicinen. Som med antibiotika, måste hela kursen av svampdödande kräm användas, även om symptomen börjar försvinna efter en dag eller två. Stoppa loppet av medicin för tidigt kan leda till utveckling av en läkemedelsresistent stam av jäst. En kvinna som använder denna svampdödande kräm bör fortsätta med loppet av medicinering, även om hennes mens börjar under behandlingen.

De flesta biverkningar av butokonazol grädde är små men kan vara obehagligt eller smärtsamt. De vanligaste biverkningarna är brännande känsla i vulva eller vagina, samt ömhet, svullnad eller vaginal klåda. Vissa kvinnor kan också uppleva smärta eller kramper i buken eller bäckenregionen. Dessa biverkningar är inte vanliga, men de kan utvecklas efter den första användningen av den aktuella svampdödande kräm.

Butokonazol är inte känt för att orsaka allvarliga biverkningar på lång sikt. Kliniska studier har inte funnit några bevis för att drogen orsakar cellulära mutation som kan leda till cancer eller fertilitetsproblem. Trots detta har det inte funnits några långtidsstudier för att avgöra om läkemedlet ökar risken för cancer. Dessutom effekterna av drogen på gravida eller ammande kvinnor är oklara, och det har inte varit definitivt bevisat att det inte orsakar fostermissbildningar.

I de flesta fall kommer en svampinfektion rensa efter en enda kur när den används enligt ordination. Men ibland kan infektionen misslyckas att rensa, eller kanske återkommer inom några veckor. Detta kan vara ett tecken på att en annan sjukdom har minskat immunsystemets funktion och har gjort det svampinfektion att återkomma. Hos kvinnor som är i riskzonen, återkommande jäst infektioner är ibland ett tecken på ett humant immunbristvirus (HIV) och bör tas på allvar.

  • Butokonazol kan införas i vaginan för att behandla en vaginal infektion.
  • Upphandlande en STD som en följd av osäkra sexuella praktiker kan orsaka en kvinna att också utveckla ett svamp vaginal infektion.