Vad är Prostatism?

December 14

Prostatism är en urinvägsproblem främst ses bland äldre män, där utvidgningen av prostatakörteln leder till fullständig eller partiell urinvägsobstruktion. Detta tillstånd är mer korrekt kallas nedre urinvägssymtom (LUTS), och även om det är vanligt hos äldre män, bör de som upplever svårigheter att urinera inte anta att det är en normal del av åldrandet. Det kan ibland vara ett tecken på malignitet, och det är viktigt att ta emot en medicinsk utvärdering.

Hos patienter med prostatism, till prostatakörteln sväller och börjar trycka på urinröret. Vissa patienter börjar att behålla urin, vilket kan orsaka obehag i blåsan samt leda till inflammation och infektioner. Andra kan bara kunna kissa med svårighet. Prostatism orsakar ofta behov av att urinera medan endast producerar en dribble. Patienterna kan börja ha problem med svaga, intermittenta strömmar av urin, vilket leder till problem som att urinera på kläder eller golvet av misstag.

Prostataförstoring tenderar att ske naturligt med åldern, men det kan också vara resultatet av cancer. En läkare kan utföra en utvärdering för att ta reda på vad som händer och avgöra den bästa behandlingsalternativet. Vissa prostatacancer växer mycket långsamt, och om en man är mycket gammal, kan läkaren rekommendera att inte behandla det, eftersom patienten kommer sannolikt att dö av andra orsaker innan cancern blir ett problem. Hos unga patienter eller patienter med mer aggressiva cancerformer, kirurgi, strålning och kemoterapi kan vara tillgängliga behandlingsalternativ.

I en undersökning av en patient med prostatism, kan läkaren begära ett urinprov för att kontrollera inflammation och kommer att utföra en fysisk undersökning för att fastställa omfattningen av utvidgningen. Medicinska imaging studier är ibland användbart för utvärdering av patientens tillstånd. Läkaren kommer också att ta en historia, med särskild notering av någon i släkten prostataproblem, eftersom det kan påverka beslut om behandlingsrekommendationer. Om ingen behandling verkar vara nödvändigt, kommer läkaren att vilja följa patienten för eventuella ändringar.

Prostatism kan vara frustrerande för patienterna. Problem med blåskontroll kan kräva att patienten att bära en blöja i samband med olyckor, och vissa patienter hitta denna förödmjukande eller obehagligt. Risken för att göra mässar i badrummet kan också vara en anledning till oro. Förlusten av kontroll kan också bidra till obehagliga personliga lukter såvida en man är uppmärksam om genital hygien och vårda ordentligt för underkläder och byxor.

  • Prostatism är en sjukdom där utvidgningen av prostatakörteln leder till urinvägsobstruktion.
  • Ett urinprov kan avslöja om en patient med prostatism visar tecken på inflammation.
  • En läkare kan beställa medicinska röntgenundersökningar för att bestämma den bästa behandlingen för prostatism.
  • Prostatism kan vara resultatet av prostatacancer.
  • Prostatism orsakad av cancer hos yngre patienter kan behandlas med kemoterapi.