Vad är Vegan Fish?

August 23

En vegankost avser ett sätt att äta där en person inte bara inte förbrukar något kött, men också äter inte alla objekt som härrör från ett djur på något sätt. Livsmedel som inte är tillåtna på en vegansk kost inkluderar ägg, mjölk, kött, fågel och fisk. Människor som tycker att smaken av fisk men vill följa en strikt vegankost kan välja att äta en vegan alternativ att fiska istället. Vegan fisk är ett substitut för fisk som liknar smaken, utseendet och texturen hos den faktiska fisk men utan användning av några djurprodukter.

Asiatiska köket är ofta den vanligaste typen av mat som regelbundet inkorporerar vegan fisk i sina rätter. Kommersiellt beredd vegan fisk består vanligen av veteprotein bearbetas med en vätska och förtjockad med en naturlig stärkelserik förtjockningsmedel, såsom mark fullkorn eller hackad ätliga alger. Blandningen kan sedan kombineras med smakämnen, såsom salt, sojasås, eller mirin, ett vin gjort på ris. Det kan sedan formas till former som liknar storleken och utseendet på fiskfiléer.

Vegan fisk kan även framställas genom att hemmakockar stället för köps kommersiellt. Hemlagade versioner av skålen får använda tofu som sin konsistens bas innan du lägger smakämnen. Tofu är en produkt gjord av sojabönor som blandas med vätska för att bilda en böjlig massa, som därefter formas till block eller ark. På egen hand, inte tofu inte mycket av en distinkt smak, men för att göra det smakar för fiskliknande, kockar hem kan lägga kelp granulat till tofu. Kelp granulat är små torkade bitar av ätliga alger och kan ge en saltvatten smak som kan påminna veganer av fisk.

För att ytterligare göra vegan fiskar efterliknar smaken av verkliga fisk, är det i allmänhet serveras med kryddor och såser som finns i fiskrätter. Japanska fiskrätter serveras ofta med en söt sås som består av grönsaksbuljong, soja, risvin, och socker. Andra vanliga kryddor som kan serveras med skålen inkluderar färskpressad citronsaft, frukt eller grönsaksbaserade salsor, eller vegan versioner av mejeriprodukter, såsom vegan tartarsås eller gräddfil, som ofta görs med bearbetat tofu.

Vegan fisk kan typiskt framställas på samma sätt som vanlig fisk. Det kan oftast ersättas i de flesta fiskbaserade recept utan några större problem. Produkten tål de flesta tillagningsmetoder, inklusive stekning, ångande, gassande, bakning, eller mikrovågsugnen.

  • Vegan fisk gör veganer att njuta av smaken av fisk utan att skada djuren.
  • Veganer äter inte några animaliska biprodukter, inklusive mjölk, ost och andra mejeriprodukter.
  • Tofu är en populär ersättning för kött bland veganer.