Vad är en flytande ö?

February 26

En flytande ö är en traditionell fransk dessert med en unik, konstnärlig presentation. Tillverkad främst av äggvitor, flytande öar är maräng baserade puffar som sitter på ett "hav" av vaniljsås sås. Beroende på recept, en flytande ö, även känd som oefs en laneige eller ile flottante, är en lätt men intressant dessert som kan vara relativt låg i kalorier.

Den klassiska flytande ö skapas genom att fylla ett grunt dessert skål med vaniljsmak vaniljsås, sedan sätta ner maränger att ge sken av öar. En enda portion dessert kan ha en eller flera öar, beroende på storleken på maränger. Öarna är ibland drizzled med karamell och nötter för en pricken.

Den krämiga basen som öarna sitter vanligtvis någon form av vaniljsås, ofta en grundläggande grädde anglaise. Denna tunna vaniljsås är skapad av vispa äggulor med granulerad eller strösocker, sedan långsamt tillsätta varm mjölk tills hopkok tjocknar. Grädde anglaise ofta smaksatt med vaniljextrakt eller rom, men för en verkligt äkta smak, är en delad vaniljstång sätts mjölken som det värmer, sedan bort före servering. Med användning av denna typ av recept snarare än en förberedd vaniljsås blandning eller majsstärkelse-förtjockade receptet är att föredra för att göra en flytande ö eftersom krämen anglaise förblir tunn, vilket gör att maränger att flyta ovanpå.

De maränger som bildar öarna kräver lite tålamod och noggrann matlagning att montera. För att göra traditionella öar, är äggvita och socker piskade tillsammans tills stabila toppar form. En stand mixer kan vara en stor fördel under detta skede, eftersom det kan ta ett tag att nå önskad konsistens. När den väl bildats, är smeten sjönk med sked i den varma mjölk som används för vaniljsås, vilket kommer att stjäla öarna. För att göra en mer robust, puffier version, kan de maränger också bakas i ugnen i ungefär en timme på en mycket låg värme. Matlagning maränger i ugnen gör att de kan göras en dag eller två i förväg, vilket kan spara dyrbar koktid på dagen för servering.

I moderna desserter, är en flytande ö som serveras på toppen av vaniljsås, men vissa 19th century recept faktiskt kräver vaniljsås som ska hällas över maränger istället. Denna metod skapar en mer blandad smak, och kan vara lättare att äta. Andra varianter på den traditionella presentationen inkluderar betjänar öarna på en bädd av färsk frukt, såsom bär, i stället för vaniljsås. En frukt-baserad version kan bidra till att minska extra kalorier.

  • De flesta recept för flytande ö uppmaning till en tunn vaniljsås gjord med äggulor och mjölk.