Decathlon och Sjukamp i OS i London 2012 Sommar

February 28

Som en del av den stora friidrotts kategorin av händelser i OS i London 2012 Sommar, kanske Olympians tävla i tiokamp (män) eller sjukamp (kvinnor) i stället för eller i tillägg till de enskilda friidrottsgrenar. Den tiokamp är en kombination av tio friidrottsgrenar, och sjukamp är en kombination av sju friidrottsgrenar.

Vad är den olympiska tiokamp?

För tiokamp och heptathlon, olympier samla poäng i var och en av de enskilda händelserna. Poäng delas ut baserat på deras individuella prestationer och inte baserat på hur konkurrensen fungerar. Vinnare bestäms ur kombinera poäng (ungefär som den all-around kategori i gymnastik).

Vid OS 2012 London Sommar, kommer män tävla i de fem första händelserna den 8 augusti och den andra fem händelserna den 9 augusti:

 1. 100-meterslopp
 2. Längdhopp
 3. Skott sätta
 4. Höjdhopp
 5. 400-meters körning
 6. 110-meter häck
 7. Discus throw
 8. Pole valv
 9. Javelin
 10. 1500-löpmeter

Dessa händelser använder samma kurser och utrustning som de enskilda händelserna. Och precis som de enskilda händelser, kan endast tre idrottare från varje land deltar.

Underlåtenhet att slutföra några händelser anses vara ett misslyckande och diskvalificerar decathlete från tiokamp.

Vad är den olympiska sjukamp?

Vid OS 2012 London Sommar, kommer kvinnor att tävla i de fyra första händelserna den 3 augusti och den andra tre händelser den 4 augusti:

 1. 100-meter häck
 2. Höjdhopp
 3. Skott sätta
 4. 200-meters loppet
 5. Längdhopp
 6. Javelin
 7. 800-meters loppet

Dessa händelser använder samma kurser och utrustning som de enskilda händelserna. Och precis som de enskilda händelser, kan endast tre idrottare från varje land deltar.

Underlåtenhet att slutföra några händelser anses vara ett misslyckande och diskvalificerar haptathlete från sjukamp.

I tiokamp och sjukamp, ​​är löpare får två tjuvstarter (kontra bara en i de individuella tävlingarna), men konkurrenter tillåts endast tre försök i att kasta och hoppa händelser.

För mer information om tiokamp, ​​sjukamp, ​​och road evenemang, kolla in den internationella friidrottsförbundet (IAAF), sportens styrande organ.