Vad är söt Vermouth?

January 28

Söt vermouth är ett starkvin med en alkoholhalt på cirka 16% och en halt av ca 14-15% socker. Det används som en mixer i drycker som martinis och Manhattans, och det är också ibland erbjuds som en aperitif att mersmak före en måltid. Många marknader och butiker sprit bär söt vermouth, tillsammans med tillhörande drycker; Det kan också köpas genom importaffärer, för konsumenter som vill ett visst märke.

Begreppet befästa viner med konjak eller andra destillerade sprit är ganska gamla, men receptet för söta vermouth inte uppstod förrän 1786, då den utvecklades av Antonio Benedetto Carpano. Carpano lagt konjak till vin och sedan blandas i en blandning av örter och kryddor, inklusive malört, en tyvärr giftigt ämne som var en populär tillsats i alkoholhaltiga drycker på den tiden. Han namngav drycken "vermouth" efter Wermut, det tyska ordet för "malört."

Capano söta vermouth hade en komplex smak från blandning av örter och kryddor som används, tillsammans med en alkoholiserad spark från brandy som berikade det. Med tiden uppstod en torrare version; vissa kallar söt vermouth Italienska vermouth att skilja den från den torrare fransk stil. Italienska vermouth tenderar att utveckla en röd färg som den bearbetas, medan franska vermouth förblir vanligtvis färglös, även om båda använder vita viner som bas. Italienska vermouth kan hittas märkt "rosso" för rött, och en och annan vit sort är märkt "bianco" för vitt.

Vissa destillatörer gör också en version av vermouth som blandar drag av söt och torr. Det kallas "halvsött" eller "halvtorr" vermouth, beroende på ens referenspunkt, och den är lämplig för ett brett utbud av saker inklusive matlagning, blanda i drinkar, och konsumerar som aperitif. Vid val vermouth, bör du läsa etiketterna noga för att se till att du får den sort du vill, så torrt, sött och halvsöta vermouth utför väldigt olika och har unika smaker och mouthfeels.

Vanligtvis är söt vermouth rimligen lagringsstabil tills den öppnas, men det bör hållas i ett någorlunda svalt. När det väl har öppnats, bör det förvaras i kylskåp och användas inom ett år. Om du använder din söta vermouth för cocktails, kanske du vill överväga att byta lock med en pip så att du enkelt kan hälla vermouth drycker. Vissa pipar kommer med tillsynsmyndigheterna så att de kan mäta upp en exakt mängd vätska; denna funktion kan vara ganska bekvämt.

  • Söt vermouth är en typ av starkvin.
  • Söt vermouth är en av de viktigaste ingredienserna i en traditionell martini.