Vad är kopplingen mellan Bat Guano och mascara?

February 16

I början av 21-talet, ett rykte var i omlopp på olika webbplatser, chattrum, och TV-program om relationen mellan bat guano och mascara, som anger att guano är faktiskt en ingrediens i smink. Ryktet säger vidare att en av de ingredienser som finns i de flesta mascaror, guanin, som används för att ge många kosmetika och andra skönhetsprodukter en pearly lyster, är tillverkad av bat guano. Även om det kan vara tekniskt möjligt att härleda guanin från fladdermus avföring, den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA), som reglerar den kosmetiska industrin, förbjuds användningen av alla ingredienser som kommer från någon typ av avföring. Den guanin används i smink och skönhetsprodukter är faktiskt gjord av fiskfjäll. Bat guano har vissa praktiska använder tack vare sin höga kvävehalt, men; det har använts som gödningsmedel och för att göra vissa typer av sprängämnen.

Den urbana legend om bat guano och mascara är en av många rykten som har cirkulerat under åren om kosmetika, alla med olika grader av sanning. De kommer troligen från en allmän oro som många konsumenter har om skönhetsprodukter, med sina komplicerade listor över ingredienser och tillverkare som är mycket skyddande av deras formler och processer. Användningen av animaliska produkter samt bruket att testa kosmetika på djur, ibland med hårda och smärtsamma konsekvenser för dem, är också en källa till kontrovers som bidrar till rykten om kosmetikaindustrin. I många fall är det svårt att hitta hårda bevis som stöder påståenden som den som mascara innehåller bat avföring, men berättelser kvarstår.

Det verkar som om vissa kosmetiska företag och säljare har anpassat ryktet om bat guano och mascara för att passa deras egna syften. Många diskussions inläggen på Internet kan hittas som beskriver säljare berättar historier om andra konkurrenter som använder guano att göra mascara, men försäkra potentiella kunder att deras produkt inte innehåller denna ingrediens. Ett bra sätt att lindra oro för att en person kan ha om ingredienserna i en viss kosmetisk eller skönhetsprodukt är att konsultera en hudläkare eller en licensierad kosmetolog. De har ofta kunskap om eventuella hälsoeffekter som kan uppstå föreningar som används i dessa typer av produkter.

Även om det finns något samband mellan guano och mascara, har fladdermus avföring använts, liksom andra former av exkrementer, som gödsel. Det är mycket rikt på kväve, en av de viktigaste komponenterna i bördig jord. Bat guano är också ofta används av organiska trädgårdsmästare. De föredrar det eftersom fladdermöss äter bara frukt och insekter, medan andra boskapsdjur vars gödsel används ofta som gödselmedel kan matas dieter innehållande hormoner, antibiotika och andra ämnen som kan göra deras väg in i avföring.

  • En kvinna som bär mascara.
  • Avföring från fladdermöss har vissa användningsområden, men inte i mascara.