Vem är Dian Fossey?

May 27

Dian Fossey är en amerikansk zoolog som är känd för sitt arbete med gorillor i Rwanda. Hennes karriär var tyvärr kortades när hon mördades 1985, under omständigheter som ännu inte löst. Flera stiftelser och organisationer bär på minnet av Dian Fossey i sitt naturvårdsarbete, bland annat The Dian Fossey Gorilla Fund International. Hon anses vara en av "Leakey änglar", en grupp av noterade kvinnliga forskare som arbetat i Afrika med människoapor.

Hon föddes 1932 i San Francisco, och från en tidig ålder, hon hade ett intresse för zoologi och veterinärmedicin. Hon kämpade med kurser, men i slutändan blir en arbetsterapeut på 1960-talet. Men Fossey var aldrig riktigt glad för detta arbete, och hon började dras till Afrika och arbetet i Louis Leakey, en paleontolog som gjorde en rad uppmärksammade upptäckter. Under 1960-talet gick hon till Leakey med avsikt att få ett jobb som arbetar med gorillor, och med 1967, arbetade hon i Demokratiska republiken Kongo, senare flyttade till Rwanda med anledning av oroligheter.

Fossey studerade teknikerna av Jane Goodall, en noterad schimpans forskare och kollega Angel. Dian Fossey ville utforska den naturliga livsstil gorillor, men att göra det, hon var tvungen att få djuren vana vid henne. Hon modelleras hennes fältarbete stil på Goodalls, upprätta en förbindelse med gorillorna, så att de kände sig bekväm runt henne. Hon bröt också ner många missuppfattningar om gorillor, som visar att de kunde vara kärleksfull och mild, och att fall av gorilla våld troligen kopplat till självförsvar, inte en i sig våldsamma natur.

Som konservator, Dian Fossey var kontroversiell. Hon var en aktiv motståndare till att hålla gorillor i djurparker och forskningsanläggningar, och hon sköt för mer skydd av gorillor. Till skillnad från många naturvårdare, Fossey vägrade att stödja eller främja turismen, med argumentet att det skadat djuren mer än det hjälpte dem. Hon kolliderade också upprepade gånger med tjuvskyttar, och föll offer för våldsamma hot.

Den 26 december, 1985, var Fossey hittades död i hennes stuga med en allvarlig skallskada. Medan vissa människor föreslog att hon hade dödats av tjuvskyttar, andra menade att tjuvskyttar förmodligen skulle ha mördat henne i skogen, i stället för i hennes läger, och att hon kan ha dödats på grund av hennes radikala åsikter naturskydds. Oavsett omständigheterna kring hennes död var, var Dian Fossey begravdes med sina gorilla vänner, i en kyrkogård som hon hade fastställts för de kroppar av djur som dödats av tjuvskyttar.

  • Dian Fossey dödades i Rwanda när du arbetar med gorillor i landet.