Vad är några olika stilar av Förkläden?

May 21

Ordet förkläde, en korruption av den äldre ordet napron, hänvisar till ett plagg som kommer i många stilar och kan fungera som en del av ett enhetligt, ett sätt att hålla kläderna rena, och något av ett mode uttalande. Förkläden brukar delas in i några grupper eller stilar. Dessa inkluderar midjan förkläde, haklapp förkläde, och skomakare förkläde.

Waist förkläden är den enklaste av förkläden, men kan bäras i ett antal sammanhang. Dessa kan bäras av en kock eller ett hem kock, och är ofta gjorda av canvas med knyt i midjan. Det kan skydda byxor eller kjol från spill av mat. Du hittar dessa i enkla eller komplexa mönster och i en mängd olika tyger.

Metall och stenarbetare och smeder kan bära specialiserade läder midjan förkläden. Om du har en X-ray, du € ll sannolikt bära en lead midjan förkläde för att skydda dig från strålning till dina fortplantningsorgan. Du kan också använda en handduk eller något tygstycke till hands för att göra midjan förkläden, men bara vara säker på att du donâ € t använda något för lång eller flyter om du € re arbetar nära en spis eller brand.

Haklappar förkläden ger extra skydd till kläder eftersom de täcker överkroppen, åtminstone i fronten. Dessa har ofta remmar över axlarna och täcker bröstet, magen och midjan. Enkla fästen för bib förkläden kan bara vara en slips i ryggen. Du kanske ser haklapp förkläden som bärs av personer som arbetar inom en mängd olika områden. Till exempel servitörer och servitriser bär ofta canvas bib förkläden.

Speciellt före tillkomsten av tvättmaskin, kvinnor som matlagning eller städning donned haklapp förkläden för att hålla kläder från att bli smutsiga. De förblir populär så att hushållsarbete eller matlagning doesnâ € t kräver en förändring av kläder. Idag bib förkläden bärs av både män och kvinnor och kan funktionen nyckfulla designer.

Haklappen förkläde kanske inte har band, och istället passa över huvudet som erbjuder betydligt mer kläder täckning. Denna stil var ofta kallad fullängds förkläde, och du kan se stilar av denna typ, och även hitta gamla mönster för fullängds förkläden som går tillbaka till början av 20-talet. Sjuksköterskor eller kvinnor som rensade hus bar ofta full längd bib förkläden för att skydda en större mängd kläder medan du gör stökigt arbete.

En skomakare förkläde är vanligtvis en haklapp förkläde som täcker fram- och baksidan av kläder. Du hittar dessa i ett antal stilar, färger och längder. I stället för att fästa i ryggen, är skomakare förkläden normalt bundet på vardera sidan av plagget. Vanligast kan personer som arbetar inom detaljhandelsföretag idag bära skomakare förkläden, och de är ofta korta, bara täcker kläder till halva låret. Skomakare förkläden i det förflutna kan ha varit full längd.

Andra förkläde stilar inkluderar skyddsförkläde, ibland ett plagg som bärs mer för klänning ändamål än för verktyget. Namnet kommer från detta förkläde, ofta med RYNKAD ärmar som fästs på klänningen. Återigen skyddsförkläde kan tjäna syftet att skydda kläder, och kanske antingen knäppt, nålas eller bundet i ryggen. Du ser ofta bilder av kvinnor och speciellt små flickor bär pinafores i 19th och tidig 20th centuries. Till skillnad från andra förkläden ades pinafores nästan uteslutande bärs av kvinnor.

Ett alternativ till förkläden är housecoat, som blev populär på 1940-talet och 50-talet. Den housecoat var ett plagg med korta ärmar som kan bäras som en mantel, och bekvämt fästa på framsidan. Housecoats är normalt knä eller kalv längd och täcker både övre och undre kläder. Du kan fortfarande hitta housecoats i vissa butiker, men de är nu anses omodern och du kan behöva göra en del ser eller Internet beställning att hitta olika stilar.

  • Bly förkläden är slitna för att skydda människor från strålning under röntgen.
  • En haklapp förkläde bärs för att skydda kläderna.