Vad är Digital Tandvård?

October 3

Digital tandvård avser användning av datorer och datorstyrd utrustning i tillhandahållandet av tandvård. Det omfattar saker som datorstödd bilddiagnostik, datorstödd design och tillverkning av protetik såsom kronor för enskilda patienter och tand lasrar. Digitala tandvård tekniker har ökat i popularitet de senaste åren med ett förskott på datorer och annan teknik som digitala sensorer.

Ett område av digital tandvård brukar kallas CAD / CAM tandvård, med hänvisning till datorstödd design och datorstödd tillverkning av protetik såsom broar och kronor. Tandläkaren använder denna teknik tar en bild av patientens skadade tanden och matar in den i en dator utrustad med lämplig programvara. Datorn använder sedan bilden av den skadade tanden för att skapa en bild av en restaurering monterad på patientens tand, som sedan skickas till en enhet som faktiskt snider en restaurering av porslin eller komposit harts. Restaureringen kan färgas för att matcha patientens tänder och moderna CAD / CAM produktionstekniker kan producera beslag av jämförbar precision till de som gjorts av konventionella metoder. En signifikant fördel med denna aspekt av digital tandvård är att konventionella restaureringar görs off-site och kräver att patienten att göra ytterligare besök, medan CAD / CAM-utrustning kan användas på lokalerna och tillåter patientens tand reparation för att fyllas på samma dag .

En annan viktig aspekt av digital tandvård involverar avbildningstekniker. Dental imaging, eller dental röntgen, har traditionellt gjorts med hjälp av röntgenstrålar för att producera bilder på film. Digital röntgen ersätter fotografisk film med digital-bildinspelningsenheter som kan spela in och lagra bilden som en datafil. Detta gör bilder som ska produceras snabbare genom att belysa behovet av att utveckla kemiska film och gör det möjligt att använda olika datorförbättringstekniker för att förbättra bilden.

Byta fysiska fotografier med datoruppgifter också eliminerar bekostnad av bearbetning och lagring av dessa bilder och gör det lättare att snabbt skicka en patients information till en annan tandläkare eller ett försäkringsbolag. Möjligheten att använda dator förbättring av bilder kan också bidra till att kompensera för brister i den ursprungliga bilden, såsom överexponering eller under exponering, och därmed minskar behovet av att ta om bilderna, vilket sparar tid och minskar patientens exponering för strålning.

Användningen av laser inom tandvården är också vanligt ingår i begreppet digital tandvård, eftersom styra dessa enheter innebär digitala signaler. Diodlasrar används vanligen, även om andra typer, såsom koldioxid gaslasrar, används också för vissa ändamål. Dental lasrar kan användas för sådana ändamål som borr håligheter, kosmetiska behandlingar och förstöra sjuk vävnad. Användningen av lasrar är dyrare än konventionella metoder, men kan ha fördelar jämfört med konventionell dental utrustning, inklusive minskad blödning och minskat behov av anestesi.

  • Dagens digitala dental radiografi kan ofta ökas för att visa fler detaljer än traditionella filmröntgenstrålning.
  • Digital tandvård använder datorer eller datorstyrd utrustning som en del av tand diagnos och behandling.