Vad är några motsvarigheter till portionsstorlekar?

October 17

Planering måltider enligt portionsstorlekar kan vara ett effektivt sätt att bibehålla eller gå ner i vikt och att äta en näringsrik kost. Medan bearbetade livsmedel bär ofta näring etiketter som beskriver portionsstorlek och en närings uppdelning, beredda livsmedel, såsom ris och stek eller måltider som utarbetats av andra, bär inga sådana etiketter. Att veta hur man känner igen vanliga portionsstorlekar med synen kan hjälpa dig att behålla en hälsosam livsstil när du äter. Ofta kan jämföra tjänstgör storlekar till andra välbekanta objekt, till exempel en baseball, en glödlampa, en kortlek eller ett checkhäfte vara till hjälp.

När det gäller att mäta en enda del av kött, är ca 3 uns (85 gram) av kokt fisk, kött eller fågel ungefär lika stor som en kortlek eller en tvål. Den del storleken på en bit kokt fisk liknar också ett checkhäfte. En liten del av en enda uns (28 gram) av kokt kött är närmare storleken på en tändsticksask, medan en stor del av kött, närmare 8 uns (227 gram), är ungefär lika stor som en pocketbok.

Man kan mäta portionsstorlekar av stärkelse genom att tänka på sport. Till exempel är en halva av en kopp kokt ris eller pasta ungefär storleken av en tennisboll, eller hälften så stor som en baseboll. Ett parti av en bagel är ungefär storleken på en hockeypuck.

Vegetabiliska portionsstorlekar kan också motsvara sportutrustning. En kopp sallad är ungefär lika stor som en baseboll eller en knytnäve. En halva av en kopp blomkål är ungefär hälften av en baseball, eller storleken på en glödlampa.

Ibland kan likställa storleken på ett livsmedel med ett annat bidra till att avgöra portionsstorleken. Till exempel är en liten del av russin, eller en fjärdedel av en kopp, runt storleken på ett ägg. En portion av torra bönor eller ärtor typiskt kan få plats i en cupcake wrapper. En portionsstorlek av potatismos eller majs, eller en halv kopp, skulle få plats i en glass scoop.

Små portionsstorlekar, såsom en tesked av salladsdressing, är ungefär samma storlek som spetsen på ett finger, och en matsked är närmare spetsen av en tumme. Två matskedar smör eller jordnötssmör är ungefär lika stor som en pingisboll. En kupade hand rymmer ca 2 uns (57 gram) av vätska. Man kan visualisera en portion storlek av ost, eller 1 ounce (28 gram), genom att föreställa en kub som består av fyra tärningar.

  • En del av kokt fisk är ungefär lika stor som ett checkhäfte.
  • Mätning koppar är användbara för detemining portionsstorlekar.
  • Två matskedar smör är ungefär lika stor som en pingisboll.
  • En tennisboll är ungefär samma storlek som en halv kopp kokt ris eller pasta.