Gör Djur uttråkad?

December 1

Det skulle vara ytterst utmanande att avgöra om alla djur blir uttråkad, men det verkar faktiskt som högre fungerande djur verkligen kan uppleva tristess. Husdjur såsom hundar och katter, till exempel, ofta tar längre tupplurar tydligen föranleds av en brist på mental stimulans. Katter är särskilt benägna att anfall av tristess, eftersom de ber en betydande mängd interaktion med sina ägare under hela dagen.

En avgöra om djuren får uttråkad eller inte är svårt orsaken är tendensen av mänskliga observatörer att tilldela mänskliga känslor och uttryck till sina icke-mänskliga försökspersoner. Vissa djur kan visa en glasartad-eyed stare eller uppenbar ointresse i sin yttre miljön, men detta innebär inte nödvändigtvis översätta till människans uppfattning av tristess. Vissa djur tillbringar timmar i taget helt enkelt vänta på en lovande födokälla för att komma fram. Även dessa djur kan tyckas vara håglös eller ointresserade, kan det vara mer korrekt att beskriva deras sinnestillstånd som vilande eller halvmedvetna.

Andra djur, särskilt de med högre fungerande hjärnor, kan verkligen bli uttråkad efter en längre brist på mental stimulans. När högre fungerande djur blir uttråkad, kan de uppfinna stimulerande spel eller besöka outforskade delar av deras livsmiljöer. Detta beteende är anmärkningsvärt lika de meningslösa men mind-stimulerande projekt människan engagerar ofta när man står inför timmars inaktivitet.

Vissa kan hävda att ett djurs uppmärksamhet span kan vara extremt kort i allmänhet, vilket innebär vad människor kan överväga tecken på tristess kan helt enkelt vara en tillfällig brist på mental stimulans. Medan vissa djur kan visa tecken på tristess, kan de faktiskt inte har kapacitet att bilda en så komplex känslor. Det är möjligt att många djur lever mer i en mer avgränsad "upphetsad / inte glada" sinnestillstånd, som fortfarande skulle möjliggöra en känsla av tristess, men inte samma känsla av frustration människor förknippas med sann tristess. När många djur blir uttråkad, de lever helt enkelt i en kopplat känslotillstånd tills något nytt kommer att bryta monotonin. Djur som lever i djurparker, till exempel, kan sitta tyst i timmar tills besökarna anländer.

  • Husdjur som katter och hundar ibland blir uttråkad.