De Fördelar och nackdelar med att köpa musik på nätet

December 5

Om du funderar på att köpa musik på nätet, kanske du vill köpa de faktiska filerna från online musikbutiker som iTunes eller Amazon istället för att prenumerera på en musiktjänst (som Zune eller Rhapsody).

De Fördelar och nackdelar med att köpa musik på nätet

Om du är en samlare (eller bara den typ av person som vill hålla låtar för evigt), vill du ha filerna tillgängliga oavsett plats du vill, när du vill ha det, och du förmodligen önskar online musikaffärer skulle äntligen få deras samman och distribuera liner notes med filerna (eftersom det är viktigt att du vet vem sjöng körsång på att en låt). I det här fallet, är du förmodligen kommer att titta på att äga de faktiska filer från en tjänst som iTunes eller Amazon webbutik. Fördelarna med dessa tjänster omfattar:

  • En ständigt växande online selection.
  • Garantin för dina filer att runt, även om du aldrig betala en annan cent till affären (om du kommer ihåg att göra säkerhetskopior - du säkerhetskopierar alla dina filer, eller hur?).
  • Möjligheten att flytta dina filer var du vill (beroende på de riktlinjer som införts av butiken).
  • Möjligheten att använda dem på en mängd enheter (igen, beroende på riktlinjerna i butiken).

De nackdelar att dessa tjänster omfattar följande:

  • Du måste betala för varje låt att lyssna på hela spåret, så du kommer till en början att vara ute mer pengar.
  • Vissa butiker, som iTunes Store, har digitala rättigheter programvara som begränsar vilka enheter du kan använda för att spela upp musiken.
  • Om du inte gör säkerhetskopior, är spåren borta om enheten du lagra dem på dör (och det kommer att dö - det är bara en fråga om när).
  • Till skillnad från nätbutiker, musikprenumerationstjänster som Zune och Rhapsody driva lite annorlunda. Med en prenumerationstjänst, du betalar en månadsavgift och du kan få tillgång till tjänsten hela musikdatabas som helst, när som helst. Men du behöver inte faktiskt ladda ner MP3 till din dator eller mp3-spelare. Om du avbryter abonnemanget går musiken bort. Om du avbryter ditt konto med en musikaffär som iTunes eller Amazon, är all musik du köpt tidigare fortfarande din. Ditt beslut om vilken typ av tjänst till användning beror på hur du lyssnar på din musik.