Vilka är för- och nackdelar med glasfiber takplattor?

January 19

Takplattor kan lägga ett nytt lager av dekoration till inre utrymmen. Från välkända drop tak till takmonterade plattor inläggningar med eleganta geometriska mönster, dessa dekorativa element kommer finns i många material och ytbehandlingar. Glasfiber takplattor är oftast gjorda av glasfibrer inneslutet i polymerer och erbjuder många fördelar inom en rad rum. Dessa kompositioner är ofta miljövänliga byggnadsmaterial; lättare plattor kan även monteras direkt i taket utan att skadas från åldrande eller slapp. Dessutom dessa material är i allmänhet icke brännbar och besitter effektiv ljud absorptionsegenskaper.

Förstå olika typer av glasfiber kan bidra till att göra bättre val för de unika behov av ett utrymme. En vanlig variation är polyesterhartsfiberglas, ett flytande harts polymeriseras till en fast substans, och resistent mot de flesta lösningsmedel. Glasfiber kan lamin från epoxiharts, skapad i glasförstärkt plastkonstruktioner, glasull, eller hackade sträng mattor av slumpmässigt ordnade korta fibrer.

Detta material är billigt att producera och lätt formas för oregelbundna ytor. De unika egenskaperna hos sådana kompositioner tillhandahålla tillförlitlig styvhet och styrka i drag- och tryckkrafter. Dessa egenskaper kan förstärkas när flera skikt läggs ovanpå varandra med korn orienterade i olika riktningar.

För att få de bästa glasfiber takplattor för en given situation bör egenskaper som akustik, luftkvalitet inomhus, och ljusreflektion vägas. Glasfiber kan vara utformad i paneler med varierande grad av styvhet, från tyg till halv styva paneler målade med vävda texturer, som i drop takpaneler, till stela takmonterad dekorativa plattor byggda för uthållighet. Glasfiber takplattor, tillsammans med andra takplattor tillverkade av material som polystyren (PS) eller polyvinylklorid (PVC), erbjuder oftast långlivat tjänst som är så gott som underhållsfri. Dessa prisvärda installationer är lätta och kan fästas på taket utan att minska rumsutrymme. Merparten av tiden, de är fast till vanliga takmaterial med lim.

Även glasfiber takplattor har några nackdelar, de som de har är viktigt att förstå. De flesta glasfiber produceras med en formaldehydbindemedel. Detta kan införa en hälsorisk i installationer och upptag, då mikrofibrer falla i stoftet. Dessa mikrofibrer kan tränga dammskydd och kräver användning av special rankade dammsugare för borttagning. På kort sikt kan dessa mikrofibrer irritera andningssystem; med långvarig exponering, kan de orsaka långsiktiga hälsoskador.

Anses en lägre kostnad alternativ till moderna material som kolfiber, glasfiber takplattor erbjuder vanligtvis relativt enkla installationer och lågt underhåll. De är ofta gjorda av återvunnet eller regener glas med utmärkta brusreducering koefficienter och lätta reflektansvärden. Mångfalden av produktionsteknik och mönster förtjänar en del forskning innan installation i ett rum. Enligt tillverkarens rekommendationer installations kan hjälpa till att bevara garantier och producera önskat utseende. Med rätt val och användning, kan glasfiber takplattor ger en elegant, effektiv inredningen i en lång rad av kommersiella fastigheter och bostäder.

  • Man installation undertak.
  • Moderna takplattor.