Vad är elektroniska Textiles?

May 8

Elektroniska textilier integrera kretsar i tyger som kan bekvämt bäras eller används för att göra produkter som säckar och utrustning fall. De har en rad tillämpningar, från att aktivera kommunikation med kretsar inbyggda i kläder att spåra soldater i fält under operationer. Forskning kring detta område av textilutveckling sker vid privata företag, myndigheter och akademiska institutioner. Den integrerar aspekter av dator, elektriska och textilteknik.

Designers av elektroniska textilier producerar tyger med kretsar och ledningar integrerade i sin design för att skapa en bärbar dator. De kan vara dolda eller synliga, beroende på stil och de planerade användning av produkten. Bärare kan interagera direkt med sina kläder, och kanske kan använda elektroniska textilier för att kommunicera med andra enheter, inklusive bärbara datorer som används av människorna omkring dem.

I modebranschen, kan sådana plagg ändra färg och mönster och reagera på miljön omkring dem. Samma egenskaper som används för nyhet i modeinställningar kan ha andra tillämpningar, liksom förmågan att kamouflera människor med dynamiskt föränderliga plagg mönster. För människor som jägare och medlemmar av militären som vill kunna smälter in perfekt i sin omgivning, elektroniska textilier erbjuda några distinkta fördelar.

Sensorer kan bäddas för att ge feedback på bäraren eller miljön. Plagg som bärs av idrottare kan mäta pulsen, svett, muskelaktivitet, och andra faktorer. Sensorer kan också erbjuda information om omgivande ljusnivåer, temperatur och andra miljöförhållanden. Människor kan bära elektroniska textilier med inbäddad video och ljudinspelning, till exempel, och kan mata data till en basstation i övervakningssyfte.

Kommunikations funktioner kan byggas in i elektroniska textilier som kan ringa upp, skicka texter, eller direkt kommunicera med andra plagg i närheten. Samma funktioner kan ge funktionalitet för spel, där plaggen blir spelkontrollerna. Haptisk återkoppling enheter som vibrerar och ger andra förnimmelser kan byggas in elektroniska textilier för att skapa en uppslukande upplevelse för gamers. De kan till exempel kunna känna objekt de manipulera i spelet, eller skulle kunna uppleva en stickande eller vibration när deras karaktärer skadas eller dödas.

Utvecklingen inom dessa område innebär skapandet av starka, flexibla fibrer som kan bära signaler lätt och med hög hastighet medan bärs. Forskare anser också potentiella tillämpningar och det bästa sättet att utföra dem. Både rekreation och seriösa program kan vara överväganden för elektroniska textildesigners, och många applikationer korsa vattendrag; spel kostymer, till exempel, kan användas i arbetsträning.